eur:
392.69
usd:
366.01
bux:
66453.28
2024. április 26. péntek Ervin
Schönefeld, 2015. szeptember 18.Illegális bevándorlók különvonattal az osztrák-német határ német oldalán fekvő Freilassingból Schönefeldbe érkeznek 2015. szeptember 18-án. (MTI/EPA/Bernd Settnik)
Nyitókép: Bernd Settnik

Németország szolidaritása miatt több menekült érkezhet az EU-ba

Az európai uniós tagállamok 538 ezer menedékkérő számárára nyújtottak védelmet 2017-ben, ebből Magyarország 1290 esetben bírált el kérelmet pozitívan - közölte jelentésében az unió luxembourgi központú statisztikai hivatala csütörtökön. Az Európai Bizottság áttelepítési programja révén, és Németország szolidaritásának köszönhetően viszont a várakozásokat meghaladó számban érkezhetnek menedékkérők az EU-ba.

Az Eurostat jelentése szerint

a tavalyi számadatok mintegy 25 százalékos csökkenést mutatnak a 2016-ban regisztráltakhoz képest.

A tagállamok összesen mintegy 24 ezer embert fogadtak be az uniós áthelyezési és áttelepítési program keretében - írja az MTI.

A beszámoló szerint a legtöbb, közel 200 ezer befogadott szíriai volt. A szíriaiak száma az összes menedékkérő között 33 százalék volt tavaly, ez csökkenést mutat 2016-hoz képest, amikor az összes menedékkérő 57 százalékát tették ki. A tavaly befogadott szíriaiak mintegy 70 százaléka Németországban telepedett le.

Németországot követően a legtöbb menekültet Ausztria fogadta be, majd Franciaország, Görögország és Olaszország.

Az uniós statisztikai hivatal szerint

Magyarország összesen 1290 esetben bírált el pozitívan menedékkérelmet.

Ezek között 580 afgán, 385 szíriai és 190 iraki menedékkérőnek biztosított védelmet 2017-ben. 105 esetben adott menekültstátuszt, 1100 esetben kiegészítő védelmet és 75 esetben vett figyelembe humanitárius szempontokat.

A táblázatból az is kiderül, hogy 2017-ben az Olaszországból és Görögországból, valamint bizonyos, a migráció által különösen sújtott országból való uniós áthelyezési és áttelepítési program keretében a legtöbb jogosultat Németország, Nagy-Britannia, Svédország, Norvégia, Franciaország és Hollandia vette át. A mechanizmusban ez idáig nem vett részt Ciprus, Málta, Szlovákia, Szlovénia, Liechtenstein, Portugália, Lengyelország, Litvánia, Csehország, Görögország, Bulgária és Magyarország.

Címlapról ajánljuk
Dönerdiplomácia Törökországban: ezt sütötte ki a német elnök

Dönerdiplomácia Törökországban: ezt sütötte ki a német elnök

Tíz év óta először látogatott német államfő Törökországba, miután az elmúlt években a két ország közötti kapcsolatok meglehetősen hűvössé váltak. A látogatás sikere érdekében azonban Frank-Walter Steinmeier még a törökök nemzeti ételét, a Németországban is kedvelt kebabot is bevetette.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
Ugrik az OTP részvénye

Ugrik az OTP részvénye

Gazdasági, a piaci folyamatokat esetlegesen befolyásoló adatok tekintetében ma érkezik itthon a MNB tavalyi utolsó negyedéves lakásárindexe, de az S&P Global Ratings hitelminősítői felülvizsgálata is kiemelkedő fontosságú esemény lesz: magyar szempontból azért is kulcsfontosságú az S&P osztályzata, mert a három nagy hitelminősítő közül jelenleg náluk a legrosszabb a besorolásunk, a BBB mínusz osztályzat egyetlen fokozattal van a befektetésre ajánlott kategória határa felett. Vállalati fronton ma is az amerikai gyorsjelentések lesznek a fókuszban, a héten a technológia szektor nagyágyúi közül többen jelentenek. A magyar piacon az OTP-re figyelhetnek elsősorban a befektetők, ma tartja közgyűlését a nagybank, ahol beszédet mond Csányi Sándor, a bankcsoport elnök-vezérigazgatója. A részvénypiaci folyamatokkal kiemelten foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×