eur:
394.06
usd:
365.26
bux:
65384.6
2024. március 28. csütörtök Gedeon, Johanna
Moszkva, 2016. április 18. Az orosz Gazprom cég logója a 16. Neftegas (Nyeftyegaz) olaj- és gázipari berendezések nemzetközi kiállításán és vásárán Moszkvában 2016. április 18-án. (MTI/EPA/Szergej Ilnyickij)
Nyitókép: Szergej Ilnyickij

Ellenséges viszony után alkut kötöttek a Gazprommal

Az országaik közötti ellenséges viszony dacára az együttműködés felújítása mellett döntött az orosz Gazprom és az ukrán Naftogaz energiavállalat. Arról fognak tárgyalni, hogyan folytassák az Európába történő orosz gázszállítást ukrán területen keresztül.

Ukrajna 2019 után is átengedheti területén az Európába tartó orosz gázt – erről írt név nélküli forrásokra hivatkozva a mérsékeltnek számító Vedomosztyi orosz gazdasági lap. A tárgyalások annak ellenére indulnak meg, hogy Ukrajna és nyugati szövetségesei valamint Oroszország viszonya különösen elmérgesedett a Krím-félsziget elcsatolása és a kelet-ukrajnai válság miatt.

A Vedomosztyi forrásai szerint nem a jelenlegi és jövőre lejáró gázszállítási szerződést vizsgálják felül, hanem egy akár 2020-tól érvényes, új megállapodásról tárgyalnak majd a felek. A lap szerint kezdeti stádiumban vannak a kontaktusok az orosz Gazprom és az ukrán Naftagaz energiacégek között.

Az újságnak név nélkül nyilatkozó egyik illetékes emlékeztetett rá, hogy a két cég képviselői néhány hete már találkoztak, és a megbeszélésen téma volt az Európába irányuló orosz gázszállítás, azaz a tranzitgáz 2019 után történő átengedése.

A politikai helyzettel párhuzamosan az orosz és az ukrán energicég viszonya is elmérgesedett.

A legutóbbi fejlemény az volt, hogy februárban a kereskedelmi vitákban véleményt mondó Stockholmi Döntőbíróság arra kötelezte a Gazpromot, hogy fizessen több, mint 2,5 milliárd dollárt a Naftogaznak, mert úgymond alulteljesítette a szerződéses vállalásait a tranzitszállításokról. A Gazprom erre közölte, hogy nem ért egyet a döntéssel, és jogi úton fellép ellene.

Tavaly nyáron ugyanakkor szintén a stockholmi bíróságon a Gazprom követelt 34,5 milliárd dolláros kártérítést a Naftogaztól, amiért az úgymont nem tett eleget a 2009-es gázvásárlási szerződés egy részének és jóval kevesebb gázt vett át.

A testület akkor is az oroszok ellen ítélt, annak ellenére, hogy a szerződési feltételek kimondták, hogy akkor is fizetnie kell a gázért, ha nem veszi át. Egy harmadik ítélet pedig szintén az ukrán félnek kedvezett, mert megsemmisítette a szerződés ama kitételét, amely szerint az ukránok nem adhattak el harmadik félnek a Gazpromtól beszerzett gázt.

Az idei vita során az oroszok márciusban visszaadták az ukránoknak a márciusi szállításokra kapott pénzt és azt mondták, nem újítják fel azokat, ha nem lesz az érvényes szerződést kiegészítő megállapodás. Utána még jobban elmérgesedett a helyzet, amikor az oroszok felmondták a gázszállítási szerződést, miközben ismét a stockholmi döntőbírósághoz fordultak.

Címlapról ajánljuk

Teljes a patthelyzet a bécsi repülőtéren

Hiába a 36 órás sztrájk, megszakadtak a tárgyalások a szakszervezetek és az Austrian Airlines osztrák légitársaság között. A dolgozók a Lufthansa leányvállalatánál ugyanolyan béreket követelnek, mint az anyacégnél, ahol egyébként a közelmúltban zárult egy sikeres munkabeszüntetés.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
Durvul a nyilatkozatháború a moszkvai merénylet körül, újfajta bombát vethetett be Oroszország – Háborús híreink csütörtökön

Durvul a nyilatkozatháború a moszkvai merénylet körül, újfajta bombát vethetett be Oroszország – Háborús híreink csütörtökön

Marija Zaharova, az orosz külügyminisztérium szóvivője azt mondta, az Iszlám Államnak nem voltak meg a képességei egy a krasznogarszkihoz hasonló terrortámadás kivitelezésére, és Ukrajnára és a Nyugatra igyekezett terelni a gyanút. Kirilo Budanov, az ukrán katonai hírszerzés feje úgy nyilatkozott, Oroszországnak legkésőbb február közepe óta tudomása volt a készülő támadásról, ennek ellenére nem tettek semmit. A harkivi rendőrség vezetője szerint Oroszország egy új típusú irányított bombát vethetett be a városban szerdán, az UMPB D-30-at.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×