INFORÁDIÓ 
2019. március 26. kedd
Emánuel

oroszország

ukrajna

gazprom

naftogaz

Moszkva, 2016. április 18.  Az orosz Gazprom cég logója a 16. Neftegas (Nyeftyegaz) olaj- és gázipari berendezések nemzetközi kiállításán és vásárán Moszkvában 2016. április 18-án. (MTI/EPA/Szergej Ilnyickij)

Ellenséges viszony után alkut kötöttek a Gazprommal

Az országaik közötti ellenséges viszony dacára az együttműködés felújítása mellett döntött az orosz Gazprom és az ukrán Naftogaz energiavállalat. Arról fognak tárgyalni, hogyan folytassák az Európába történő orosz gázszállítást ukrán területen keresztül.

Ukrajna 2019 után is átengedheti területén az Európába tartó orosz gázt – erről írt név nélküli forrásokra hivatkozva a mérsékeltnek számító Vedomosztyi orosz gazdasági lap. A tárgyalások annak ellenére indulnak meg, hogy Ukrajna és nyugati szövetségesei valamint Oroszország viszonya különösen elmérgesedett a Krím-félsziget elcsatolása és a kelet-ukrajnai válság miatt.

A Vedomosztyi forrásai szerint nem a jelenlegi és jövőre lejáró gázszállítási szerződést vizsgálják felül, hanem egy akár 2020-tól érvényes, új megállapodásról tárgyalnak majd a felek. A lap szerint kezdeti stádiumban vannak a kontaktusok az orosz Gazprom és az ukrán Naftagaz energiacégek között.

Az újságnak név nélkül nyilatkozó egyik illetékes emlékeztetett rá, hogy a két cég képviselői néhány hete már találkoztak, és a megbeszélésen téma volt az Európába irányuló orosz gázszállítás, azaz a tranzitgáz 2019 után történő átengedése.

A politikai helyzettel párhuzamosan az orosz és az ukrán energicég viszonya is elmérgesedett.

A legutóbbi fejlemény az volt, hogy februárban a kereskedelmi vitákban véleményt mondó Stockholmi Döntőbíróság arra kötelezte a Gazpromot, hogy fizessen több, mint 2,5 milliárd dollárt a Naftogaznak, mert úgymond alulteljesítette a szerződéses vállalásait a tranzitszállításokról. A Gazprom erre közölte, hogy nem ért egyet a döntéssel, és jogi úton fellép ellene.

Tavaly nyáron ugyanakkor szintén a stockholmi bíróságon a Gazprom követelt 34,5 milliárd dolláros kártérítést a Naftogaztól, amiért az úgymont nem tett eleget a 2009-es gázvásárlási szerződés egy részének és jóval kevesebb gázt vett át.

A testület akkor is az oroszok ellen ítélt, annak ellenére, hogy a szerződési feltételek kimondták, hogy akkor is fizetnie kell a gázért, ha nem veszi át. Egy harmadik ítélet pedig szintén az ukrán félnek kedvezett, mert megsemmisítette a szerződés ama kitételét, amely szerint az ukránok nem adhattak el harmadik félnek a Gazpromtól beszerzett gázt.

Az idei vita során az oroszok márciusban visszaadták az ukránoknak a márciusi szállításokra kapott pénzt és azt mondták, nem újítják fel azokat, ha nem lesz az érvényes szerződést kiegészítő megállapodás. Utána még jobban elmérgesedett a helyzet, amikor az oroszok felmondták a gázszállítási szerződést, miközben ismét a stockholmi döntőbírósághoz fordultak.

Nyitókép: Szergej Ilnyickij
A címlapról ajánljuk

INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    Portfolio    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

A médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Magyar Mecenatúra Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018