eur:
394.31
usd:
369.95
bux:
65674.41
2024. április 18. csütörtök Andrea, Ilma

A palesztinok bosszúból lekapcsolták Jézus vélt születési helyének karácsonyi megvilágítását

Általános sztrájkra és tüntetésekre hívtak fel csütörtökre palesztin világi és iszlamista szervezetek tiltakozásul az ellen, hogy Donald Trump amerikai elnök szerdán elismerte Jeruzsálemet Izrael fővárosának.

A szervezetek közös nyilatkozatban fogalmazták meg felhívásukat, a palesztin oktatási minisztérium pedig válaszul tanítási szünetet rendelt el, és arra buzdította a tanárokat, továbbá a középiskolás diákokat és az egyetemistákat, hogy vegyenek részt a tüntetéseken, amelyek Ciszjordániában, a Gázai övezetben és Jeruzsálem palesztin részén szerveződnek.

A tiltakozási akciók már szerda éjjel elkezdődtek: Betlehemben palesztinok lekapcsolták Jézus vélt születési helyének karácsonyi megvilágítását, és lekapcsolták az égőket Rámalláhban is egy köztéri karácsonyfán.

Jordánia fővárosában, Ammánban a palesztin menekültek lakta városrészben fiatalok százai vonultak az utcákra "Le Amerikával!", "Amerika a terror szülője!" mondatokat skandálva, Trumpot gyalázva, és követelve, hogy Jordánia bontsa fel a békeszerződést, amelyet 1994-ben kötött Izraellel.

Jordánia lakosságának egy része azoknak a palesztinoknak a leszármazottja, akik 1948-ban, Izrael létrejötte után hagyták el szülőföldjüket.

Trump döntését a nemzetközi közösség - Izrael kivételével - helyteleníti, és továbbra sem ismeri el Jeruzsálemet Izrael fővárosaként - Tel-Avivot tartja annak -, de nem ismeri el Kelet-Jeruzsálem izraeli annektálását sem.

Izrael szerint az "örök és egységes" Jeruzsálem lenne a zsidó állam fővárosa, míg a palesztinok álláspontja szerint Kelet-Jeruzsálemben kell lennie a leendő palesztin állam fővárosának.

Címlapról ajánljuk
Dobrev Klára az Arénában az EP-választás tétjéről és Magyar Péterről

Dobrev Klára az Arénában az EP-választás tétjéről és Magyar Péterről

Június 9-én arról is döntünk az európai parlamenti választáson, hogy egy Európa nélküli víziót támogatunk, vagy éppen egy erősebb Európa-víziót – mondta Dobrev Klára árnyék-miniszterelnök, a DK–MSZP–Párbeszéd európai parlamenti listavezetője. Az InfoRádió Aréna című műsorában beszélt az Európai Egyesült Államok előnyeiről, a Magyar Péter-jelenségről és az esetleges miniszterelnök-jelöltségéről is.

Hamarosan újra kinyithat a történelmi budai gyógyfürdő

A török hódoltság idején épült Király gyógyfürdőt a világjárvány idején zártak be, felújítását Őrsi Gergely kezdeményezte. A II. kerület polgármestere az InfoRádióban elmondta: reméli, hogy a többszereplős összefogás eredményeként sikerül olyan konstrukciót kidolgozni és hozzá forrást találni, amely révén a fürdő rekonstrukciója megvalósulhat.
VIDEÓ
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×