eur:
393.81
usd:
365.09
bux:
65384.6
2024. március 28. csütörtök Gedeon, Johanna
Újabb titkokat árultak el a manchesteri robbantóról

Újabb titkokat árultak el a manchesteri robbantóról

"Bosszúvágy" hajtotta Salman Abedit, a hétfő éjjeli véres manchesteri robbantás elkövetőjét, miután egy líbiai származású barátját ebben az angliai városban ölték meg 2016-ban - közölte az AFP francia hírügynökséggel a család egyik barátja.

Salman Abedi maga is meghalt a 22 halálos áldozatot követelő és 59 embert megsebesítő támadásban, amelyet a Manchester Arena előcsarnokánál követtek el egy könnyűzenei koncert után. A merénylet elkövetését az Iszlám Állam terrorszervezet vállalta magára.

Az elkövető apja, Ramadan Abedi, akit szerdán vettek őrizetbe Tripoliban, Líbia fővárosában, az 1990-es években aktív Líbiai Iszlám Harci Csoport (LIFG) tagja volt egy líbiai biztonsági vezető szerint.

A család barátja - aki nevének elhallgatását kérte - elmondta, hogy

Salman Abedi egyik barátja azután halt meg, hogy brit fiatalok 2016 májusában Manchesterben megkéselték.

"Az incidens feldühítette a Manchesterben élő fiatal líbiaiakat, főként Salmant, aki kijelentette: bosszút kíván állni" - tette hozzá.

"Igyekeztünk megnyugtatni a negyedben lakó fiatalokat, akik muzulmánként maguk is célpontnak érezték magukat, de úgy tűnik, Salman

nem feledkezett meg az incidensről.

Személyesen beszéltem vele, és igyekeztem meggyőzni arról, hogy közönséges bűncselekmény történt" - tette hozzá.

A brit média szerint Abdul Wahab Hafidahot, Abedi barátját fiatalok egy csoportja üldözőbe vette és megölte Manchesterben. Perük jelenleg is tart.

Abedi apja a líbiai titkosszolgálatok szóvivője szerint a Moammer Kadhafi líbiai vezető rendszerével szemben álló LIFG tagja volt. Ramadán Abedi Nagy-Britanniába menekült, majd 2011-ben visszatért Líbiába, hogy a Kadhafi ellen lázadók oldalán harcoljon. Kadhafi bukása és meggyilkolása után Abedi a tripoli rendőrségnél töltött be felelős posztot.

A LIFG-nek - amelynek megalapítását 1995-ben jelentették be -, egyetlen célja volt Kadhafi megdöntése. A biztonsági erők könyörtelen harcot indítottak a tagjai ellen, akik külföldre menekültek. A LIFG feltehetőn az al-Kaida terrorszervezettel is kapcsolatot tart, és több tagja csatlakozott az al-Kaidához.

Ahmed Bin Szalem, a líbiai terrorelhárítási erők (Rada) szóvivője szerint Salman Abedi a támadás előtt néhány órával felhívta anyját, akitől azokkal a szavakkal búcsúzott: "Bocsáss meg". Szalem hozzátette: a manchesteri merénylet feltételezett elkövetőjének Líbiában élő anyját és három testvérét is kihallgatják.

Szalem szerint Abedi anyja a kihallgatáson elmondta, hogy fia mindössze négy nappal a pokolgépes támadás előtt hagyta el Líbiát és utazott az Egyesült Királyságba.

A szóvivő közölte azt is, hogy Abedi a telefonbeszélgetésben búcsúzott el anyjától. A líbiai nyomozók a manchesteri robbantó fivérének, Hásim Abedinak a tanúvallomására hivatkozva abból indulnak ki, hogy Salman Abedi egyedül cselekedett. A fivér szerint bátyja az interneten talált leírást pokolgépkészítéshez, hogy "dicsőséget szerezzen az Iszlám Államnak" - tette hozzá Szalem.

Az ENSZ támogatását élvező, Tripoliban székelő líbiai nemzeti egységkormány elítélte a manchesteri robbantást és közölte, hogy együttműködik a brit hatóságokkal a merényletért felelős terrorista hálózat tagjainak azonosításában. A brit nyomozás ugyanis arra a feltételezésre alapul, hogy Salman Abedi nem egyedül cselekedett, hanem egy egész hálózat állhatott mögötte, és a pokolgépet sem ő állította össze, hanem valaki mástól kapta.

Címlapról ajánljuk
Hét órán belül két késelés Londonban - képek

Hét órán belül két késelés Londonban - képek

Alig terjedt el a brit közösségi médiában egy londoni vonaton történt, brutális késelésről szóló videó, pár órával később egy metróállomásról jelentettek hasonló támadást. A késes támadások korábban bűnbandák vagy tinédzserek leszámolásaira voltak jellemzők.

Teljes a patthelyzet a bécsi repülőtéren

Hiába a 36 órás sztrájk, megszakadtak a tárgyalások a szakszervezetek és az Austrian Airlines osztrák légitársaság között. A dolgozók a Lufthansa leányvállalatánál ugyanolyan béreket követelnek, mint az anyacégnél, ahol egyébként a közelmúltban zárult egy sikeres munkabeszüntetés.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×