eur:
395.39
usd:
366.42
bux:
65496.49
2024. március 28. csütörtök Gedeon, Johanna
Történelmi lépést tett Donald Trump

Történelmi lépést tett Donald Trump

A közel-keleti béke fontosságáról, az iráni atomfegyver-fejlesztés elfogadhatatlanságáról és a terrorizmus elleni fellépésről beszélt izraeli látogatásának első napján az amerikai elnök.

Donald Trump amerikai elnökként tett első külföldi útja több szempontból is történelmi jelentőségű. Délután az első hivatalban lévő amerikai államfőként ellátogatott Jeruzsálemben a Siratófalhoz, bár – amerikai kérésre – a program ezen részét magánlátogatásnak minősítették –, így izraeli állami vezetők nem is kísérték el Trumpot a palesztinok által leendő államuk fővárosaként számon tartott település egyik központi vallási helyszínére.

Nem mellesleg pedig a Tel Aviv-i repülőtéren landolt Air Force One Rijádban szállt fel – Szaúd-Arábia és Izrael között a mai napig nem létesítettek diplomáciai kapcsolatot, ezért sem repült a két állam között eddig sosem gép. Erre üdvözlő beszédében külön ki is tért Benjamin Netanjahu izraeli miniszterelnök a Ben Gurion repülőtéren.

Történelmi lépést tett Donald Trump

„Soha sem érkezett még amerikai elnök első hivatalos külföldi útján Izraelbe” - emelte ki Netanjahu, jelezve, nagy reményeket fűznek Donald Trumphoz. Az izraeli elnök, Reuven Rivlin üdvözlő beszédében az amerikai államfő útjának szimbolikus jelentőségére hívta fel a figyelmet.

„Donald Trump egyetlen úton az iszlám világ, a zsidóság és a keresztények legszentebb helyeit keresi fel” - mondta ki Reuven Rivlin izraeli államelnök, üdvözölve, hogy az Egyesült Államok visszatért a térségbe. Donald Trump beszédében a közel-keleti megbékélés és terrorizmus elleni harc fontosságát emelte ki, jelezve, nincs ezeknél fontosabb.

"Ritka lehetőség áll előttünk a biztonság, a stabilitás és a béke megteremtésére a térség és népei számára. De ezt csak együttműködve érhetjük el. Nincs más lehetőség" – fogalmazott az amerikai államfő, aki később az elnöki hivatalban tartott megbeszélése után ismét üzent a teheráni vezetésnek.

„Teheránnak soha, de soha nem engedhetjük meg, hogy atomfegyvert birtokoljon” - fogalmazott Donald Trump, hozzátéve, hasonlóan elfogadhatatlan, hogy Irán terroristákat képezzen ki, vagy finanszírozzon. Az iráni atomalkut rettenetesnek nevezte az Egyesült Államokra szempontjából.

Ma délelőtt az amerikai elnök Betlehemben megbeszélést folytat Mahmud Abbasz palesztin elnökkel, majd kora délután másfél napos látogatása befejező programjaként beszédet mond az Izrael Múzeumban. Este Olaszországba, illetve a Vatikánba utazik majd tovább, ahol fogadja Ferenc pápa.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.03.28. csütörtök, 18:00
Havasi Katalin
a Házi Gyermekorvosok Egyesületének elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×