eur:
393.76
usd:
365.11
bux:
0
2024. március 29. péntek Auguszta

A bírók vannak soron a török letartóztatási hullámban

Törökországban letartóztatási parancsot adtak ki 23 bíró és ügyész ellen, akiket azzal vádolnak, hogy "fegyveres terrorszervezet tagjai" - közölte szombaton az Anadolu török állami hírügynökség.

E forrás szerint 17 bíróról és 6 ügyészről van szó. Ők ahhoz a 107 bíróból és ügyészből álló csoporthoz tartoznak, amelynek tagjait pénteken elbocsátottak állásukból. Mindegyiküket azzal gyanúsítják, hogy közük volt a tavaly júliusi puccskísérlethez - közölte a török televízió pénteken. Ez utóbbi beszámoló szerint a török hatóságok elfogatóparancsot is kiadtak ellenük, de szombat délig csak az említett 23 személyt érintett konkrétan ilyen intézkedés.

Ez már a harmadik tisztogatási hullám a Recep Tayyip Erdogan török államfő hatalmi jogkörének kiszélesítését eredményező, április 16-i népszavazás óta, amelynek lebonyolítása külföldi megfigyelők szerint nem felelt meg a nemzetközi normáknak.

Múlt szombaton több mint 3900 embert menesztettek állásából a török közszolgálatban vagy a hadseregnél. Emellett összesen 1628 embert vettek őrizetbe egy kiterjedt, országos szintű biztonsági művelet keretében - jelentették be a török biztonsági szolgálatok.

Ankara az Egyesült Államokban élő Fethullah Gülen muzulmán hitszónok nemzetközi hálózatát teszi felelőssé a hatalom átvételi kísérletért. Gülen ugyanakkor tagadja, hogy bármi köze lett volna ehhez.

A helyi sajtó úgy tudja, hogy a letartóztatások mellett eddig összesen 145 ezer embert menesztettek vagy függesztettek fel állásából egyebek közt a hadsereg, a rendőrség soraiból, az oktatás, a média és az igazságszolgáltatás területéről, azzal gyanúsítva őket, hogy kapcsolatban álltak a gülenista mozgalommal vagy más, Törökország által terrorszervezetnek nyilvánított csoportokkal.

Az elbocsájtott bírák és ügyészek száma meghaladja a 4200-at.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló hírekről, vagy elmondaná a véleményét, lájkolja az InfoRádió Facebook-oldalát!

Címlapról ajánljuk
Fábián László: nem elérhetetlen cél a kétszáz fős magyar csapat a párizsi olimpián

Fábián László: nem elérhetetlen cél a kétszáz fős magyar csapat a párizsi olimpián

A jelenlegi világranglista-helyezések alapján több mint húsz sportágban lehetnek érdekeltek a magyarok a nyári ötkarikás játékokon – mondta az InfoRádióban a Magyar Olimpiai Bizottság főtitkára. Fábián László beszélt a hazai rendezésű kvalifikációs versenyek, köztük az április 25-én kezdődő szegedi evezős Európa-bajnokság jelentőségéről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
A béke lehetőségéről beszélt a moszkvai miniszter, csúcsfegyvereket kaphat Kijev – Háborús híreink pénteken

A béke lehetőségéről beszélt a moszkvai miniszter, csúcsfegyvereket kaphat Kijev – Háborús híreink pénteken

Oroszország kész garantálni a folyamat többi résztvevőjének jogos biztonsági érdekeit az ukrajnai konfliktus békés rendezése esetén, ha maga is ugyanilyen garanciákat kap - jelentette ki Szergej Lavrov orosz külügyminiszter az Izvesztyija című lapban pénteken közölt interjúban. Az Egyesült Államok korábban ellenállt Ukrajna kérésének a nagy hatótávolságú ATACMS rakéták szállítására. Az elmúlt időszak eseményei következtében Washington újraértékelheti álláspontját - számolt be a Defense One. Cikkünk folyamatosan frissül.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×