eur:
395.08
usd:
365.93
bux:
65340.3
2024. március 28. csütörtök Gedeon, Johanna
Homokvihar pusztít Pekingben

Homokvihar pusztít Pekingben

Homokvihar csapott le a kínai fővárosra, Pekingre és az ország északnyugati részére csütörtökön, a tavasszal rendszeresen bekövetkező jelenséget az elsivatagosodás is súlyosbítja.

Nagy mértékben romlott a levegő minősége, a kialakult rossz légköri viszonyok miatt

legkevesebb 48 légi járatot töröltek hat nemzetközi útvonalon,

főképpen az ázsiai és oroszországi célállomásokat érintve - derült ki a fővárosi repülőtér internetes oldalán elhelyezett információkból.

Peking sárgás homokfelhőbe burkolódzott, a városban szürkületszerű fényviszonyok uralkodnak. Az emberek védőmaszkkal mentek ki a szabadba és kendővel takarták el arcukat. A látóhatár egy kilométerre csökkent - közölte az állami média.

Homokvihar pusztít Pekingben

A levegő állapotáról kiadott jelentés szerint egy köbméter levegőben mért tíz mikronnál nagyobb apró porszemcsék (PM10) koncentrációja megközelítette a 900-at Peking több pontján, ami

az Egészségügyi Világszervezet ajánlásában szereplő egészségügyi határérték hússzorosa.

A helyzetet rontja a környező ipari üzemek által kibocsátott káros anyag is.

A helyi hatóságok figyelmeztették a lakosságot, hogy a légzőszervi problémákkal küszködők, valamint a fiatalok és az idősek maradjanak otthon. A löszpor ugyanis légzőszervi problémákat, köhögést okozhat, az asztmás betegeknél pedig rohamot válthat ki.

A fővárosban rendszeresek tavasszal a hasonló homokviharok, amikor északról és a Góbi sivatag felől heves széllökések érik el Pekinget és környékét.

A homokvihar a fővároson kívül nagy területeket terített be az ország északnyugati részén - derült ki az állami televízióban bemutatott képen tanúsága szerint.

Az urbanizáció, az aszály és a túlzásba vitt legeltetés miatt Kínában egyre nagyobb területek válnak sivatagossá, a hatóságok igyekeznek útját állni a folyamatnak, de erőfeszítéseik egyelőre nem hoztak eredményt. Nem könnyű ugyanis helyreállítani a környezet korábbi természetes egyensúlyát egy olyan területen, ahol évszázados gyakorlat volt az erdőirtás.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.03.28. csütörtök, 18:00
Havasi Katalin
a Házi Gyermekorvosok Egyesületének elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×