eur:
394.19
usd:
370.77
bux:
65674.41
2024. április 19. péntek Emma
Nem lehet védekezni a stockholmihoz hasonló támadások ellen

Nem lehet védekezni a stockholmihoz hasonló támadások ellen

Az Iszlám Állammal szimpatizált a pénteki stockholmi gázolásos merénylet üzbég elkövetője. A férfinak elutasították a letelepedési kérelmét, de még nem tudták kitoloncolni az országból.

A rendőrség tudott róla, hogy a pénteki gázolásos merénylet üzbég gyanúsítottja szélsőséges szervezetekkel, köztük az Iszlám Állammal szimpatizál - közölte Jonas Hysing rendőrfőkapitány Stockholmban.

A férfi nevét – aki egy alig pár perccel a támadás előtt ellopott teherautóval a svéd főváros központjában péntek délután nagy sebességgel egy sétálóutca járókelői közé hajtott, majd egy bevásárlóközpontnak ütközött – továbbra sem hozták nyilvánosságra.

„A gyanúsított svéd tartózkodási engedélyért folyamodott, de ezt elutasították.

Nem lehet védekezni a stockholmihoz hasonló támadások ellen

A rendőrség már kereste, azonban a bevándorlási hivatal nem helyezte őrizet alá” - mondta a rendőrfőnök, hozzátéve, hogy a 39 éves férfi 2014-ben nyújtotta be kérelmét, amiről 2016 júniusában született döntés. A svéd hatóságok azért nem tudták visszaküldeni Üzbegisztánba, mert nem tartózkodott az általa korábban megadott címen.

A rendőrség körözési listáján február óta szerepelt.

A svéd ügyészség tegnap egy újabb gyanúsítottat vett őrizetbe a támadással összefüggésben, de kilétéről nem közöltek részleteket.

A svéd miniszterelnök-helyettes, Isabella Lövin a CNN-nek nyilatkozva arról beszélt, ilyen típusú támadásoktól sosem leszünk képesek megvédeni magunkat.

Józan számítással megjósolhatatlan cselekedetekre képesek az elkövetők, akik akár teljesen ártatlan embereket és saját magukat is feláldozzák. Ez ellen pedig nem lehet védekezni – mondta.

Vasárnap több ezren gyűltek össze a támadás helyszínének közelében az áldozatokra emlékezve, és azt kifejezendő, hogy a svéd társadalmat nem lehet megfélemlíteni. A pénteki támadásban négy ember, egy brit, egy belga és két svéd állampolgár halt meg, 15-en megsebesültek.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló hírekről, vagy elmondaná a véleményét, lájkolja az InfoRádió Facebook-oldalát!

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
Lefordultak az amerikai indexek

Lefordultak az amerikai indexek

Gazdasági információk tekintetében ma az amerikai lakáspiacról közölnek újabb adatot, ez a monetáris politikai kilátások szempontjából lehet érdekes. A héten eddig kedvezőtlenül alakulnak a részvénypiaci folyamatok, elsősorban az Izrael és Irán közötti konfliktus fokozódása nyomta rá a bélyegét a hangulatra, emellett továbbra is ott vannak a ragadós amerikai inflációval kapcsolatos aggályok, amelyek azt a narratívát erősítik, hogy akár hosszabb ideig maradhat a magas kamatszint. A magyar tőzsde ma esett, az európaiak viszont pluszban zártak. A tengerentúlon egyelőre esés látszik.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×