eur:
396.18
usd:
369.54
bux:
69711.91
2024. június 17. hétfő Alida, Laura

Speciális börtönt építenek

Szlovákiában hamarosan megépülhet az első olyan büntetés-végrehajtási intézet, melyben a pszichiátriai gyógykezelésre szoruló bűnelkövetőket tartják majd fogva. A kormány rábólintott az intézet létrehozására, amely 75 személy befogadására lesz alkalmas, és a tervek szerint 2020-ra készül el.

A szakma több mint húsz éve sürgeti egy speciális intézet létrehozását. Jelenleg ugyanis a pedofilokat, egyéb szexuális bűncselekmények elkövetőit és más elmebeteg bűnözőket nem speciális, szigorúan ellenőrzött intézetekben, hanem hagyományos elmegyógyintézetekben kezelik. Szlovákiában ugyanis nincs olyan speciális intézet, ahol a kényszergyógykezelésre ítélt, a társadalomra fokozottan veszélyes pácienseket kezelnék.

A lévai járásban található Lekérre tervezett intézet speciális egészségügyi tevékenységet végez majd, melyben sajátosan ötvöződik a klasszikus pszichiátriai gyógykezelés és büntetés-végrehajtási tevékenység. A településen egyébként jelenleg is működik egy elmegyógyintézet, ahol nem specializált pszichiátriai osztályon kezelik a betegeket. Mindössze öt kilométerrel arrébb, Zselízen pedig börtön található.

Az új intézet a tervek szerint 75 férőhelyes lesz, és összesen 104-en látnak majd el benne egészségügyi szolgálatot, a pszichiátriai fogvatartottakra pedig a börtönőrök és igazságügyi őrszolgálat tagjait tömörítő testület emberei vigyáznak majd. Adrián Baláž, a testület igazgatója jelenleg 71 olyan elítéltről tud, akiket börtönbe zártak, noha egészségügyi állapotukra való tekintettel jobb helyük lenne a speciális intézetben. További 70 bűnelkövetőt pedig elmegyógyintézetben kezelnek, de tekintettel elmeállapotukra, kivonták őket a büntetőjogi felelősség alól.

Tomáš Drucker szlovák egészségügyi miniszter arról tájékoztatott, hogy az intézet hasonlóan fog működni, mint bármely büntetés-végrehajtási intézet, azzal a különbséggel, hogy garantált lesz a fogvatartottak számára a speciális gyógykezelés. „Nagyon örülök annak, hogy az igazságügyi minisztériummal összedolgozva sikerült előteremtenünk az intézet kialakításához szükséges anyagiakat” – tájékoztatott az egészségügyi tárca vezetője.

A kormány az intézet kialakítására 15,5 millió eurót különített el. Ha minden a tervek szerint halad, 2020-ra elkészülhet a létesítmény.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Karácsony Gergely a Kúriához fordult, új választást szeretne - itt vannak az indokai

Karácsony Gergely a Kúriához fordult, új választást szeretne - itt vannak az indokai

Budapest főpolgármestere beadta hétfőn a Kúriának azt az indítványt, amelyben a főpolgármester-választás eredményének megsemmisítését és a szavazásnak az egész városban történő megismétlését kéri.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.06.18. kedd, 18:00
Horváth Péter
a Nemzeti Pedagógus Kar elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×