eur:
369.19
usd:
345.54
bux:
48234.23
2023. június 5. hétfő Fatime

Leszerel az ETA

A BBC péntek hajnali beszámolója szerint a Baszk Haza és Szabadság (ETA) nevű terrorszervezet szombaton feladja teljes fegyverzetét.

Az ETA-nak a brit közszolgálati médiatársasághoz eljutott pénteki keltezésű, spanyolul, illetve tört angolsággal megírt hivatalos levele szerint az ETA már fegyvertelen szervezet, miután átadta a birtokában lévő fegyvereket és robbanószereket "baszk civil társadalmi képviselőknek".

Az ETA levele szerint azonban a folyamat még nem zárult le, és a szombati nap lesz "a leszerelés napja". A szervezet felhívja a figyelmet arra is, hogy a leszerelési folyamat ellen "a béke ellenségei még mindig támadást indíthatnak".

A levél azzal vádolja a spanyol és a francia hatóságokat, hogy továbbra is csak "győztesekben és vesztesekben" tudnak gondolkodni, és makacsul ragaszkodnak "a karhatalmi megoldáshoz".

Az ETA már 2011-ben tűzszünetet hirdetett, de fegyvereit akkor még nem szolgáltatta be.

A baszk függetlenségért küzdő csoport támadásaiban az elmúlt négy évtizedben nyolcszáznál többen vesztették életüket, és több ezren megsérültek.

A BBC hangsúlyozza kommentárjában, hogy a francia és a spanyol hatóságok az utóbbi években az ETA több száz tagját, köztük sok vezetőjét őrizetbe vették, és fegyverzetének jelentős részét lefoglalták.

Címlapról ajánljuk
Elköszönt Ibra, a futball Muhammad Alija, a magyarok réme

Elköszönt Ibra, a futball Muhammad Alija, a magyarok réme

A király üdvözletének nevezte a La Gazzetta dello Sport a vasárnap este elbúcsúzott Zlatan Ibrahimovicnak a szavait: „Itt az ideje, hogy azt mondjam a futballnak: ciao. De nem nektek. Örök életemre milanista maradok. Az új évezred első, majdnem negyedszázadának egyik legkülönlegesebb futballistája tomboló ünneplést kapott a San Siro hetvenezer nézőjétől.
AKTUÁLIS
VIDEÓ
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×