eur:
394.51
usd:
369.85
bux:
65193.1
2024. április 19. péntek Emma

Ünnepeltek a dzsihadisták a londoni merénylet hírére

Bár a londoni merénylet elkövetését tegnap még egyetlen szervezet sem vállalta magára, sokan az Iszlám Állam vagy más dzsihadista szervezet kezét látták a dologban. A szélsőségesek hívei ünnepléssel fogadták a híreket, míg mások együttérzésüket fejezték ki Londonnak.

A szerdai londoni merénylet hírére ünneplésbe kezdtek a közösségi média csatornákon és a sokáig titkosított kommunikációt biztosító Telegram csevegőprogramban a dzsihadisták hívei

Volt, aki „áldottnak” nevezte a támadást, mások azt mondták: a britek a szemet-szemért elv alapján most megfizettek, amiért a dzsihadisták elleni koalíció tagjai lettek.

Egy olyan montázst is közzétettek, amelyen robbanás rázza meg a brit parlamentet. „A földeteken vívott csatánk még csak most indul” – szólt az üzenet.

A Telegraph című brit lap ugyanakkor megjegyezte: hivatalos felelősségvállalás nem hangzott el az Iszlám Államtól, de ilyet egy támadást követő 24 órában nem is kell várni.

A támadó módszerei ugyanakkor arra utalnak, hogy rokonszenvezhet a dzsihadista szélsőségesekkel: másokhoz hasonlóan ő is autóval és késsel hajtotta végre akcióját.

Abu Mohamad Al-Adani, az Iszlám Állam egykori szóvivője, otthon elkövetett merényletekre szólította fel a dzsihadisták nyugati támogatóit. „Ha nem találsz pokolgépet vagy golyót, akkor találj egy hitetlen amerikait vagy franciát vagy a szövetségesüket. Törd be a fejét egy kővel vagy mészárold le egy késsel vagy üsd el az autóddal”- mondta.

A két évvel ezelőtti, párizsi merényletek után kiadott videón a dzsihadisták Nagy-Britanniát jelölték meg következő célpontként.

A francia fővárosban a Londonnal való szolidaritás jeleként lekapcsolták az Eiffel-torony világítását.

Donald Trump amerikai elnök telefonon beszélt a merénylet után Theresa May kormányfővel és „teljes együttműködést” ígért. Fracois Hollande francia elnök „szolidaritását és támogatását” fejezte ki, még azelőtt, hogy kiderült, hogy francia diákok is vannak a sebesültek között.

Merkel német kancellár pedig azt mondta, hazája „határozottan és eltökélten” a britekkel van a terroriumus minden fajtája elleni küzdelemben.

Az egy éve sokkoló támadást átélt Belgium szövetségi kormányfője Charles Michel részvétét fejezte ki a londoniaknak és Nagy-Britanniának.

Hasonló módon az orosz külügyi szóvivő is részvétét nyilvánította.

Orbán Viktor is kifejezte együttérzését, és hangsúlyozta a terrorizmus felszámolása melletti elkötelezettségét.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló hírekről, vagy elmondaná a véleményét, lájkolja az InfoRádió Facebook-oldalát!

Címlapról ajánljuk
Kaiser Ferenc: a mérsékelt izraeliek nem Iránt féltik, hanem az amerikai fegyvercsomagot

Kaiser Ferenc: a mérsékelt izraeliek nem Iránt féltik, hanem az amerikai fegyvercsomagot

Hírügynökségi jelentések szerint az izraeli hadsereg csapást mért több célpontra Iránban, de ezt Izraelben hivatalosan nem erősítették meg. Irán azt közölte, hogy a légvédelme működésbe lépett, és az okozott robbanásokat a közép-iráni Iszfahán körzetében. Kaiser Ferenc, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem docense szerint ez izraeli jelzés, figyelmeztetés volt Iránnak a hétvégi zsidó állam elleni támadása után.

Vitézy Dávid: Gyurcsányozás és Budapest-ellenes minisztérium helyett a város legyen a középpontban!

101 pontban hirdette meg főpolgármesteri választási programját. Sokkal több van szerinte Budapestben, ráadásul a külső kerületeket is magára hagyta a várospolitika, pedig ott lakik a budapestiek háromnegyede - mondta programadó-kampánynyitó rendezvényén Vitézy Dávid, az LMP által támogatott főpolgármester-jelölt.
VIDEÓ
Katonai csapás érte Iránt, botrány van Izraelben – Közel-keleti háborús híreink pénteken

Katonai csapás érte Iránt, botrány van Izraelben – Közel-keleti háborús híreink pénteken

Az iráni FARS hírügynökség szerint három robbanást lehetett hallani Iránban Iszfahán tartományban egy katonai bázison, ahol vadászgépek állomásoznak. Egy amerikai tisztviselő azt mondta, hogy Izrael mért csapást Iránra, a létesítmény nem nukleáris volt. Az iráni légvédelmet aktiválták. Napközben kétértelmű nyilatkozatok születtek azzal kapcsolatosan, valóban Izrael támadott-e, Teherán eddig nem vádolta ezzel meg a zsidó államot, a Hamász viszont igen. Közben Szíriát is támadás érte.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×