eur:
390.73
usd:
366.36
bux:
0
2024. május 1. szerda Fülöp, Jakab

Ugrósdy Márton: "Trump sokkal normálisabb volt, mint bármikor"

Az eddigieknél visszafogottabb volt Donald Trump amerikai elnök a kongresszus előtt elmondott beszédében a Külügyi és Külgazdasági Intézet vezető elemzője szerint.

„Trump sokkal normálisabb volt, mint korábban bármikor – jelentette ki Ugrósdy Márton.

Új Trump? Átverés? Új kezdet?

A Külügyi és Külgazdasági Intézet elemzője hozzátette, a korábban hallott negatív képeket és megosztó kijelentéseket a kompromisszum és a fényes jövő fogalmaira váltották Trump mostani, nagyjából egyórás beszédében.

„Úgy tűnik, hogy ezzel az újdonsággal az amerikai sajtó sem tud még mit kezdeni. Kicsit tanácstalanul állnak, hogy új Trumpot látunk, vagy csak egy olyat, aki át akarta verni a kongresszust, vagy egy új kezdet elején tartunk.”

Obamacare nem, de mi igen?

Ugrósdy Márton elmondta, túl azon, hogy Trump visszavonatná az Obamacare-t, és azt szeretné, hogy az emberek valamiféle egészségbiztosításhoz és ellátáshoz jussanak, konkrétumokat nem lehet tudni.

„Ez a probléma a republikánus-terv kapcsán is; hét éve beszélnek arról, hogy valami sokkal jobbat kellene csinálni. Az biztos, hogy Trump azt szeretné, ha kevesebbe kerülne, mint a mostani, aminek a deficit és az állami kiadások ellen küzdő republikánus képviselők örülnének, de hiába telt el több mint három hónap Trump megválasztása óta, semmit nem lehet tudni arról, az Obamacare lecserélése hogyan fog történni.”

A NATO jó

Trump arról is beszélt, nem a világ, hanem az Egyesült Államok vezetője szeretne lenni – mondta a Külügyi és Külgazdasági Intézet elemzője. Hozzátette, a Trump-adminisztráció konzekvensen azt üzeni a NATO-tagállamoknak, hogy gondoskodni kell a védelmi kiadások GDP-arányos két százalékra való emeléséről, de Trump most fontosnak nevezte a NATO-t, amelynek az Egyesült Államok a tagja kíván maradni.

„Ez meg fogja nyugtatni az európai szövetségeseket. Azt pedig, hogy többet kellene védelemre költeni, az amerikaiak már évtizedek óta hangoztatják. Most annyi volt az újdonság, hogy nem társított hozzá nagy fenyegetést, ahogy korábban, hanem korrekt módon beszélt arról, a többieknek is hozzá kell járulni a kiadásokhoz” - mondta Ugrósdy Márton.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
Kiderült, hogy állnak idén a magyarok a lakásfelújításhoz

Kiderült, hogy állnak idén a magyarok a lakásfelújításhoz

Kedvezőbbé vált a felújítás, építés lehetőségének a megítélése a lakosság körében, de nem terveznek sokkal többen felújítást 2024-ben - állapította meg friss reprezentatív online kérdőíves felmérése alapján az Impetus Research. Tízből három magyar tervez valamilyen felújítást vagy bővítést otthonában, többségük 500 ezer forint alatti értékben, míg az új építkezésben gondolkodók aránya mindössze 4 százalék.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×