INFORÁDIÓ 
2020. szeptember 29. kedd
Mihály

románia

illyés zoltán

nemzetpolitikai kutatóintézet

tüntetés

kormányellenes

bizalmatlansági indítvány

Illyés Zoltán: "Semmi esélye a bizalmatlansági indítványnak"

Infostart / InfoRádió

A Nemzetpolitikai Kutatóközpont munkatársa szerint semmi esélye sincs a román kormány ellen kezdeményezett bizalmatlansági indítványnak. Az előterjesztésről szerdán szavaz a bukaresti parlament.

Illyés Zoltán úgy látja, alábbhagyni látszik a lendület, de óvatosan kell ezt is érteni, hiszen egyrészt hétvégén szoktak lenni a legnagyobb tüntetések. A mostani hullámnál mindig vasárnapra hirdették a legnagyobb megmozdulásokat. A Nemzetpolitikai Kutatóintézet munkatársa hozzátette, másrészt vissza is vonta a kormány a vitatott rendeletet. A parlamentbe beterjesztették a közkegyelmi törvénytervezetet és a büntetőtörvénykönyv módosításáról sem tettek le végleg, tehát az indulatok még felcsaphatnak.

„Semmi esélye nincs a bizalmatlansági indítványnak”

- jelentette ki Illyés Zoltán.

A Nemzetpolitikai Kutatóintézet munkatársa ezt több okkal is magyarázta: az egyik, hogy Romániának még nincs elfogadott költségvetése 2017-re. Minden párt arra vár, hogy elfogadják a módosító indítványaikat. A kormánynak kényelmes többsége van; a két pártnak együtt 54 százalékos többsége van, amihez adódik a nemzeti kisebbségi frakció 17 tagja, így már 58 százalékos a többség és az RMDSZ sem döntötte még el, hogy megszavazza vagy nem a bizalmatlansági indítványt.

„Nem történhet olyan váratlan esemény, ami azt eredményezné, hogy ez a kormány most megbukhat.”

A szociáldemokrata párt a tüntetések inspirálóiként különböző szereplőkre mutogat, de Illyés Zoltán szerint ezek nem jogosak és inkább a demonstrációk hiteltelenítését és elsősorban a párt saját szavazótáborának stabilitását célozzák. Abban a körben elképzelhető, hogy hihetőek ezek a forgatókönyvek. Közvetlenül külföldi kormányt ugyan nem vádoltak meg, de a nemrég zajló választási kampányban a szociáldemokraták olyan hangokat engedtek meg maguknak, mint hogy: ne engedjük, hogy külföldi kancelláriákról kormányozzák az országot, és nem csak jegyzetelni járunk majd a nagykövetségekre. Ezek leginkább az Egyesült Államok felé irányultak, jelezve, hogy túlságosan beavatkozik a romániai belpolitikába – tette hozzá a Nemzetpolitikai Kutatóintézet munkatársa.

„Ezt a hangulatot, ha nem is a szociáldemokraták, de a hozzájuk közel álló külpolitikusok megpróbálják kihasználni, most is ezeknek a túlrezgéseknek vagyunk tanúi. A szociáldemokraták elnöke már rendszeresen Soros Györgyöt véli felfedezni a tüntetések hátterében” - mondta Illyés Zoltán.

Kapcsolódó hang

Illyés Zoltán: "Semmi esélye a bizalmatlansági indítványnak"
 
A címlapról ajánljuk

×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

A médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Magyar Mecenatúra Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018