eur:
393.82
usd:
365.06
bux:
65384.6
2024. március 28. csütörtök Gedeon, Johanna

Ukrajna és Líbia a fő téma az uniós külügyminiszterek értekezletén

Az ukrán helyzet és a líbiai rendezés a két kiemelt témája az uniós külügyminiszterek reggel kezdődött brüsszeli értekezletnek.

A megbeszélést az egyre intenzívebbé váló kelet-ukrajnai harcok, illetve a kialakult helyzet megvitatásával kezdték a Brüsszelben összeült uniós külügyminiszterek.

„Az Európai Unió álláspontja egyértelmű, továbbra sem ismerjük el a Krím-félsziget törvénytelen bekebelezését, és ragaszkodunk a minszki megállapodások betartásához, beleértve vagy kezdve a tűzszünettel, illetve a kelet-ukrajnai állapotok rendezésével – ezeket teljesíteni kell” - mondta a megbeszélések előtt az EU kül- és biztonságpolitikai főképviselője. A találkozón kiemelt téma lesz a líbiai helyzet, - ahogy Federica Mogherini fogalmazott – a migráción túlmutató kérdések.

„A politikai rendezés támogatásáról lesz szó, ismertetem a múlt heti, líbiai miniszterelnökkel folytatott megbeszélésem eredményét a tárcavezetőkkel. A célunk annak az Arab Liga, az Afrikai Unió és az ENSZ által folytatott regionális együttműködésnek a segítése, amely a megosztott ország egyes részeit ismét egyesíteni tudja, megerősíti a nemzeti kormányt, hogy Líbia saját lábára tudjon állni” - mondta.

Szó lesz még Egyiptomi és a közel-keleti biztonsági helyzetről is. Boris Johnson brit külügyminiszter az ülésre érkezve aggasztónak nevezte a kelet-ukrajnai helyzetet.

„Az Egyesült Királyság meglátása szerint nincs ok az Oroszország elleni szankciók enyhítéséére, továbbra is fenn kell tartani a nyomást Moszkván” - fogalmazott a brit külügyminiszter Brüsszelben.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Hét órán belül két késelés Londonban - képek

Hét órán belül két késelés Londonban - képek

Alig terjedt el a brit közösségi médiában egy londoni vonaton történt, brutális késelésről szóló videó, pár órával később egy metróállomásról jelentettek hasonló támadást. A késes támadások korábban bűnbandák vagy tinédzserek leszámolásaira voltak jellemzők.

Teljes a patthelyzet a bécsi repülőtéren

Hiába a 36 órás sztrájk, megszakadtak a tárgyalások a szakszervezetek és az Austrian Airlines osztrák légitársaság között. A dolgozók a Lufthansa leányvállalatánál ugyanolyan béreket követelnek, mint az anyacégnél, ahol egyébként a közelmúltban zárult egy sikeres munkabeszüntetés.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×