eur:
394.6
usd:
365.12
bux:
65493.78
2024. március 28. csütörtök Gedeon, Johanna

Trump szerint nevetségesek a hírszerzési jelentések

Nevetségesnek nevezte Donald Trump megválasztott amerikai elnök egy vasárnapi tévéinterjúban azokat a hírszerzési jelentéseket, amelyek szerint internetes támadások révén Oroszország az ő érdekében beavatkozott volna a novemberi amerikai elnökválasztás kampányába.

"Szerintem ez nevetséges. Úgy gondolom, ez csak egy újabb kifogás. Nem hiszem el" - jelentette ki Trump a Fox News Sunday című műsorban sugárzott interjúban, amelyet még szombaton rögzítettek. A megválasztott republikánus elnök a demokratákat vádolta meg azzal, hogy ilyen híreket terjesztenek a médiában, és kijelentette: nem hiszi el, hogy a jelentések tényleg a Központi Hírszerző Ügynökségtől (CIA) származnának.

Amerikai hírszerző ügynökségek korábban arról tájékoztatták a törvényhozást és a kormányt, hogy Oroszország az utóbbi időben egyre több hackertámadást követett el, amely magában foglalta azt is, hogy - olykor titokban - beavatkozott több európai országban, illetve az Egyesült Államokban zajló választási kampányba is.

Egy magas rangú amerikai hírszerzési tisztségviselő a Reuters hírügynökségnek elmondta: a hírszerzési ügynökségek "nagy biztonsággal" arra a következtetésre jutottak, hogy orosz kollégáik nem pusztán irányították a Demokrata Párt szervezetei és vezetői elleni internetes támadásokat, de mindezt kifejezetten azzal a céllal tették, hogy kárt okozzanak a demokrata párti jelöltnek, Hillary Clintonnak.

Az amerikai szenátus két-két meghatározó republikánus és demokrata párti tagja vasárnap közös nyilatkozatot adott ki, amelyben aggodalmuknak adtak hangot az állítólagos orosz beavatkozás miatt és kongresszusi vizsgálatot szorgalmaztak. A republikánus John McCain és Lindsay Graham, valamint a demokrata párti Chuck Schumer és Jack Reed hangsúlyozta, hogy az elnökválasztást érintő orosz beavatkozásról szóló legújabb hírek valamennyi amerikai számára aggasztóak, és fontos, hogy az ügy pártpolitikán felüli kérdés legyen.

"Demokrata pártiaknak és republikánusoknak együtt kell működniük, hogy alaposan kivizsgálják ezeket az incidenseket és átfogó megoldást dolgozzanak ki további hasonló hackertámadások megakadályozására" - fogalmazott a négy szenátor.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.03.28. csütörtök, 18:00
Havasi Katalin
a Házi Gyermekorvosok Egyesületének elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×