eur:
394.63
usd:
370.99
bux:
66441.19
2024. április 16. kedd Csongor

Csehország és Németország közösen segít a menekülteknek

A cseh és a német kormány megállapodott, hogy közösen nyújt segítséget a jordániai menekülteknek. A menekülni készülők életkörülményeinek javításától azt remélik, hogy megváltoztatják az Európába vándorlási szándékukat.

Az együttműködésről Vladimír Špidla, Bohuslav Sobotka miniszterelnök tanácsadója és Michael Roth német külügyminiszter-helyettes állapodott meg Prágában. Véleményük szerint az európai államok közel-keleti térségben tanúsított együttműködése az egyik lehetséges megoldása a migránsválságnak.

„Nem a menekültekkel kell hadakoznunk, hanem annak okát kell megszüntetnünk, amiért menekülni kényszerülnek”

– mondta Michael Roth, hozzátéve, hogy a legnagyobb menekültáradattal jelenleg nem az Európai Uniónak kell megküzdenie, hanem Jordániának, Libanonnak és Törökországnak. Véleménye szerint az Európai Unió feladata az, hogy stabilizálja a helyzetet ezekben az országokban.

Vladimír Špidla elmondta, közös jordániai projektről egyeztek meg a németekkel, melynek kidolgozásához azonnal hozzá is látnak. Mindenekelőtt javítani kívánják az életkörülményeket néhány, az ENSZ menekültügyi főbiztossága által felügyelt menekülttáborban. A cseh miniszterelnök tanácsadója szerint Jordánia olyan ország, ahol értelmet nyer a közös segítségnyújtás. A projektre a szíriai válság rendezésének részeként tekint, mivel mind Csehországnak, mind Németországnak jó tapasztalatai vannak Jordániával kapcsolatban.

A segítségnyújtásról szóló együttműködés részleteit egy memorandumban rögzítették a felek. Megegyeztek abban, hogy kormányaik együttműködnek a már befogadott menekültek integrálásának terén. A memorandum szövege kitér arra is, hogy Prága és Berlin nagy hangsúlyt fektet az Európai Unió külső határainak védelmére. Leszögezték továbbá, hogy a migránsoknak be kell tartaniuk az őket befogadó ország törvényeit, és tiszteletben kell tartaniuk a közös európai értékeket.

Mindemellett azt is elismerik, hogy a migránskérdést illetően van némi nézeteltérés Csehország és Németország között, a rögzített megállapodás azonban nem szabja feltételül, hogy mindenben egyetértsenek a felek. Prága például ellenzi a migránsok kvótarendszer szerinti elosztását az unió tagállamai között. Michael Roth azonban hangsúlyozta, azokra a területekre kívánnak összpontosítani, amelyekkel kapcsolatban egyetértés van közöttük.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.16. kedd, 18:00
Kaiser Ferenc
a Nemzeti Közszolgálati Egyetem docense
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×