eur:
393.46
usd:
368.01
bux:
66196.34
2024. április 24. szerda György

A sziú indiánok földjén dúl a legnagyobb környezetvédelmi vita

Egyre jobban elmérgesedik a szakrális indián földeket sértő olajvezeték fektetés elleni tiltakozás az Egyesült Államokban. A megemelt rendőri jelenlét eddig 10 millió dollárjába került Észak-Dakotának.

Sziú indiánok, más őslakos törzsek képviselői, környezetvédők és szimpatizánsok néznek farkasszemet az észak-dakotai Standing Rock Rezervátumban a rendőrökkel.

Nem csak indián dalokkal zajlik a tiltakozás, a biztonsági erők szerint Molotov-koktélokkal is fel vannak szerelkezve az őslakosok és útlezárással megakadályozták a munkavégzést, a rendőrök könnygázzal, kutyákkal oszlatták a tömeget, és számos letartóztatás történt.

Az április óta tartó tüntetések mára olyannyira eldurvultak, hogy az ENSZ is vizsgálódik az emberi jogok esetleges megsértése miatt.

A sziúk célja, hogy megakadályozzák egy csaknem 4 milliárd dolláros projekt befejezését. Az indiánok szent temetkezési helyeinek közvetlen közelében rezervátumukat átszelve fektette le az Energy Transfer Partners olajvezetékét.

A vezetékben napi 470 ezer hordónyi nyersolajat szállítanának az észak-dakotai olajmezőtől a chicagói finomítóig. Az őslakosok attól is félnek, hogy a munkálatok miatt veszélybe kerül az a tó, ami az egyetlen ivóvízforrásukat jelenti.

A környezetvédelmi ügyekben radikális nézeteket valló, klímaváltozást tagadó Donald Trump kampányát nagymértékben támogatja az Energy Transfer Partners a vezeték kivitelezője, de Hillary Clinton sem foglalt állást a tiltakozók mellett. Barack Obama elnök egy interjúban pedig arra utalt, hogy a vezeték útvonalának átrajzolásával talán megoldható lenne a probléma.

A tüntetők mellett foglalt állást az Oscar-díjas színész és elkötelezett környezetvédő Leonardo DiCaprio, akinek a napokban jelent meg magyarul is elérhető dokumentumfilmje, az Özönvíz előtt. A másfél órás alkotásban az elmúlt két évben végzett ENSZ békenagyköveti munkáját mutatja be DiCapriónak.

Sorra látogatta a Föld a klímaváltozás sújtotta legkiszolgáltatottabb pontjait, járt pálmaolaj-ültetvényeken, kanadai bányában, indiai áradásban, a süllyedő Kiribati szigeteken és az olvadó jégtáblákon, kifehéredett korallzátonyhoz merült alá, beszélt Obama elnökkel, Ferenc pápával, tudósokkal és környezetvédőkkel, bemutatja a Párizsi klímacsúcsot, de elsősorban az amerikaiakat szólítja meg, az Energy Transfer Partnershez hasonló nagyvállalatokat ostorozza. Az amerikai elnökválasztás előtt megjelent film arra buzdít, hogy környezettudatosan éljenek és környezettudatos politikusra szavazzanak honfitársai.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.24. szerda, 18:00
Isépy Tamás a Századvég makrogazdasági üzletág vezetője
Madár István a Portfolio vezető elemzője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×