eur:
393.63
usd:
364.79
bux:
0
2024. március 29. péntek Auguszta

Szijjártó: Szíriában reménytelennek tűnik a helyzet

Európa érdeke, hogy az Egyesült Államok kiegyezzen Oroszországgal Szíria ügyében – mondta Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter, miután Luxembourgban találkozott a többi uniós tagország külügyi tárcavezetőivel.

Mindenki nagyon aggódik a Szíriában kialakult rendkívül súlyos helyzet miatt, amely a korábbi hónapokhoz képest most tűnik a legreménytelenebbnek – fogalmazott Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter az uniós külügyminiszterek luxemburgi tanácskozása után.

Kizárólag a politikai megoldásban hiszünk, és egyáltalán nem gondoljuk, hogy a konfliktusnak lenne katonai megoldása” - jelentette ki Szijjártó Péter.

A külügyminiszterek által elfogadott dokumentum felszólítja az érintetteket arra, hogy szüntessenek be mindenféle katonai tevékenységet Aleppo légterében és tegyenek meg mindent annak érdekében, hogy megelőzzék a még súlyosabb humanitárius katasztrófát a polgárháború által sújtott országban.

Oroszország ügyében a tárcavezetők egyetértettek abban, hogy a párbeszédet fenn kell tartani – húzta alá Szijjártó Péter.

„Ha Szíriában a helyzet nem oldódik meg, akkor azon leginkább Európa fog rajtaveszteni, hiszen ha nincs Szíriában megoldás, akkor fokozódó bevándorlási nyomás lesz Európán, és mi úgy látjuk, hogy kizárólag akkor jöhet létre a politikai megállapodás, a politikai megoldás, ha létrejön a politikai megállapodás az Egyesült Államok és Oroszország között. Európának ez az egyértelmű érdeke” - mondta Szijjártó Péter.

Emellett a külügyminiszterek ismét megerősítették a terrorszervezetek elleni fellépés fontosságát.

Az unió globális stratégiája ügyében a tárcavezető kiemelte, hogy annak végrehajtása, semmiképpen nem érintheti a tagállamok bevándorlás-politikájának nemzeti hatáskörben tartását. A Magyar Kormány álláspontja alapján ugyanis Európa kihívásaira nem a bevándorlás a megoldás.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

A lelki álomkórtól óv Ferenc pápa a keresztút meditációjában

Az elnyomástól és igazságtalanságtól megalázott Krisztusok, a háború őrültsége miatt mosolyukat vesztett gyermekek és a bántalmazást elszenvedő nők a főszereplői a nagypéntek esti keresztút állomásain elhangzó meditációknak, melyeknek szövegét első alkalommal Ferenc pápa írta.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×