INFORÁDIÓ 
2020. június 2. kedd
Anita, Kármen

híresség

kultúra

dokumentumfilm

államfő

egyesült államok

barack obama

leonardo dicaprio

Vállvetve küzd Obama és DiCaprio

InfoRádió / MTI

Az Oscar-díjas Leonardo DiCaprio egy fehér házi rendezvényen Barack Obama amerikai elnök elkötelezettségét dicsérte a klímaváltozás elleni küzdelemben. Obama "többet tett az éghajlati válság megoldásáért, mint bárki más a történelemben" - mondta a színész, akinek klímaváltozással foglalkozó új dokumentumfilmjét is levetítették.

A klímaváltozásról szóló kerekasztalt, amelyen Obamán és DiCaprión kívül a kérdés egyik szakértője, Katharine Hayhoe is részt vett, a Fehér Házban először megrendezett South by South Lawn fesztivál keretében tartották meg.

Obama elmondta, hogy a világ egyelőre gyengén áll a globális felmelegedésre adott válaszok terén, de hozzáfűzte: "a jó hír, hogy még mindig átmehetünk a vizsgán".

A vitát követően DiCaprio Before the Flood (Özönvíz előtt) című dokumentumfilmjét láthatták a megjelentek. A filmben mások mellett az amerikai elnök, Ban Ki Mun ENSZ-főtitkár és Ferenc pápa is megszólal a klímaváltozással kapcsolatban. Az alkotás a szeptemberi Torontói Filmfesztiválon debütált.

"Aki nem hisz a klímaváltozásban, az nem hisz a tényeknek, a tudománynak és az empirikus igazságoknak, és annak szerintem nem szabad megengedni, hogy közhivatalt vállaljon" - fogalmazott DiCaprio a klímaszkeptikus Trump Donald republikánus elnökjelöltre utalva. A rendezvényen ugyanakkor sem a demokrata jelölt, Hillary Clinton, sem Trump neve nem hangzott el.

A fesztiválon diákfilmeket is vetítettek, művészi Post-It falat és Lego-szobrokat mutattak be, továbbá a sérült embereket segítő technológiából és az élelmiszertudomány vívmányaiból láthattak ízelítőt a meghívottak.

A South by South Lawn egész programját átszőtte a zene. A rendezvény fellépői között volt a Lumineers, az énekes-dalszerző Gallant, a Black Alley és Bev Bond.

A címlapról ajánljuk

INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

A médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Magyar Mecenatúra Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018