eur:
394.06
usd:
365.26
bux:
65384.6
2024. március 28. csütörtök Gedeon, Johanna

Moszkva szerint Washington az ördöggel is alkut kötne

Moszkvában egyre erősödik az az érzés, hogy Washington az ördöggel is kész paktumot kötni annak érdekében, hogy elérje a szíriai rezsim leváltását - fogalmazott az orosz külügyminisztérium egy hétfő esti közleményében.

Hozzátette: Washington a damaszkuszi rezsimváltásra vonatkozó, rég dédelgetett álma érdekében kész szövetségre lépni "hírhedt terroristákkal" is, akik vissza akarják fordítani az idő kerekét, hogy bevezessék embertelen normáikat.

A külügyminisztérium utalva arra, hogy Washington felfüggesztette a tárgyalásokat a szíriai tűzszünetről Moszkvával, kijelentette azt is: ha Szíria az amerikai döntés miatt a terroristák újabb támadásainak célpontjává válik, a felelősség a Fehér Házat fogja terhelni.

John Kirby, az amerikai külügyminisztérium szóvivője hétfőn jelentette be, hogy az Egyesült Államok felfüggeszti a kétoldalú kapcsolatokat, amelyeket azért létesítettek, hogy fenntartsák a fegyvernyugvást. Kirby szerint Oroszország nem teljesítette a tűzszüneti megállapodásban vállaltakat. Az alig egy hétig tartó, legutóbbi szíriai fegyvernyugvás összeomlása után Moszkva is ugyanezzel vádolta Washingtont.

A Fehér Ház szóvivője, Josh Earnest a bejelentéssel kapcsolatban közölte: "Mindenkinek elfogyott a türelme Moszkvával szemben. Már nincs miről beszélnie az Egyesült Államoknak és Oroszországnak. Ez tragikus."

Earnest utalást tett arra is, hogy az Egyesült Államok rendelkezésére álló leghatásosabb eszköz a szankció. Ezt az orosz média úgy értékelte, hogy Washington újabb szankciókat helyezett kilátásba Oroszországgal szemben a szíriai helyzet miatt.

Eközben Vitalij Csurkin orosz ENSZ-nagykövet New York-i sajtótájékoztatóján annak a reményének adott hangot, hogy helyreáll az együttműködés Moszkva és Washington között, és eltanácsolt attól, hogy túldramatizálják a két ország közötti nézetletérést.

Beszélt arról is, hogy szerinte az ENSZ Biztonsági Tanácsának az eredménytelen munkája vezetett az orosz-amerikai "szemléletbeli különbségekhez". Kijelentette, hogy az Egyesült Államok nyíltan a tanácsot akarta felhasználni arra, hogy elérje a szíriai rezsim leváltását.

Hozzátette: a szemléletbeli különbségekhez az is hozzájárult, hogy egyes országok a terrorizmus útján akarják elérni politikai céljaikat, és olyan szervezeteket támogatnak a szíriai kormány megdöntésére, mint a korábban an-Nuszra Frontként ismert Fatah as-Sam Front vagy éppen az Iszlám Állam.

Címlapról ajánljuk

Teljes a patthelyzet a bécsi repülőtéren

Hiába a 36 órás sztrájk, megszakadtak a tárgyalások a szakszervezetek és az Austrian Airlines osztrák légitársaság között. A dolgozók a Lufthansa leányvállalatánál ugyanolyan béreket követelnek, mint az anyacégnél, ahol egyébként a közelmúltban zárult egy sikeres munkabeszüntetés.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
Durvul a nyilatkozatháború a moszkvai merénylet körül, újfajta bombát vethetett be Oroszország – Háborús híreink csütörtökön

Durvul a nyilatkozatháború a moszkvai merénylet körül, újfajta bombát vethetett be Oroszország – Háborús híreink csütörtökön

Marija Zaharova, az orosz külügyminisztérium szóvivője azt mondta, az Iszlám Államnak nem voltak meg a képességei egy a krasznogarszkihoz hasonló terrortámadás kivitelezésére, és Ukrajnára és a Nyugatra igyekezett terelni a gyanút. Kirilo Budanov, az ukrán katonai hírszerzés feje úgy nyilatkozott, Oroszországnak legkésőbb február közepe óta tudomása volt a készülő támadásról, ennek ellenére nem tettek semmit. A harkivi rendőrség vezetője szerint Oroszország egy új típusú irányított bombát vethetett be a városban szerdán, az UMPB D-30-at.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×