eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 28. vasárnap Valéria

Füttykoncerttel várták Merkelt Drezdában

Tiltakozók várták a német egység október 3-ai évfordulóját ünneplő politikusokat és vendégeket Drezdában. A demonstrálók Angela Merkel távozását követelték.

Füttykoncerttel, feltartott középső ujjal, bekiabálásokkal, tiltakozó transzparensekkel várta Angela Merkel kancellárt és Joachim Gauck államfőt szélsőjobboldali tüntetők több száz fős csoportja Drezdában. A Szászország tartományi fővárosának egyik jelképeként számon tartott Miasszonyunk-templomban rendezett ökumenikus istentisztelettel kezdődött a német egység helyreállításának 26. évfordulójára szervezett központi ünnepség.

 A demonstrálók egyebek közt azt kiabálták, „Merkelnek mennie kell”, „takarodj”, „nemzetáruló”. Amikor az istentiszteletre érkezők között megjelent egy színesbőrű vendég, azt kezdték kiabálni, „kitoloncolni”. A tartományi kormány közleményében azt írta, szomorúan és szégyenkezve tapasztalták a demonstrálók tiszteletlenségét és gyűlöletét.

 Angela Merkel az ünnepség előtt újságíróknak arról beszélt: a német egység napja „továbbra is az öröm és a hála napja”, de az ország újraegyesítése után 26 évvel is van még tennivaló, és vannak új problémák is. Ezeket a „kölcsönös tisztelet, az eltérő vélemények iránti megértés” szellemében kell megoldani, és folytatni kell a párbeszédet az emberekkel, „különösen azokkal, akik egyáltalán nem törekednek erre a párbeszédre”.

Norbert Lammert, a német szövetségi parlament elnöke az ünnepségen azt mondta, a németeknek minden okuk megvan az ünneplésre, és arra, hogy öntudatosak és optimisták legyenek, mert szabadságban, békében, egységben és a jog uralma alatt élnek, amiről korábban nemzedékek csak álmodhattak, és olyanok a körülményeik, amelyeket szinte az egész világ irigyel.

Beszélt arról is, hogy a mai Németországban „a sokszínűség nem üres szólam”, hiszen született svábok is élnek Szászországban, és csehek és lengyelek is.

Hozzátette azt is, amikor a bevándorlók megszokott magatartási mintázatai és a helyi törvények összeütköznek, magától értetődő módon a helyi szabályok érvényesek, kivétel nélkül mindenkinek.

Az NDK 26 éve, 1990. október 3-án szűnt meg, a keletnémet területek csatlakoztak a Német Szövetségi Köztársasághoz. A nemzeti ünnepet mindig a törvényhozás tartományokat képviselő kamarája, a Bundesrat soros elnöki tisztségét betöltő tartomány kormánya szervezi.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Ő volt az egyik leggazdagabb orosz egyenruhás. Most rács mögé kerül
tudósítónktól

Ő volt az egyik leggazdagabb orosz egyenruhás. Most rács mögé kerül

Ő volt az egyik leggazdagabb orosz katona. Most rács mögé kerül. Oroszországban őrizetben várja az ellene induló korrupciós nyomozást Tyimur Ivanov védelmi államtitkár, akit az egyik leggazdagabb egyenruhásként írtak le. Igatlanportfólió, autókollekció, svájci síelések és a celebekkel való bulizás – a hivatalnok playboyhoz méltó életet élt.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×