eur:
392.46
usd:
367.21
bux:
67039.3
2024. április 26. péntek Ervin

Orbán Viktornak is odaszúrt az ENSZ emberi jogi főbiztosa

Donald Trump, a holland radikális vezér Geert Wilders és Orbán Viktor magyar miniszterelnök is kemény bírálatot kapott az ENSZ emberi jogi főbiztosától. Zeid Raad al-Husszein az általa demagógnak és álmodozónak nevezett politikusokról azt mondta: az Iszlám Államéhoz hasonló taktikát alkalmaznak.

Az ENSZ emberi jogi főnökét különösen a Koránt betiltani kívánó és a mecsetek bezárását ígérő holland populista vezér, Geert Wilders dühítette fel, de kapott a bírálatból Donald Trump amerikai elnökjelölt és Orbán Viktor magyar miniszerelnök is.

Zeid Raad al-Husszein a hágai székhelyű Béke, Igazság és Biztonság Alapítvány megnyitóján azt mondta: a holland Szabadságpárt vezetőjéhez és összes tanítványához szól.

„A rasszisták számára zavaró módon fehér bőrű muszlim vagyok, európai az anyám és arab az apám. Dühös vagyok Wilders úr hazugságai, féligazságai, manipulációi és félelemkeltése miatt” – mondta.

Az emberi jogi főbiztos szerint a holland pártvezér sokban hasonlít Donald Trump amerikai republikánus elnökjelöltre, Orbán Viktor magyar miniszterelnökre, Marine Le Penre, a francia Nemzeti Front vezetőjére és Nigel Farage brit politikusra, akinek pártja, a UKIP sikeresen kiprovokálta a nagy-britanniai Brexit-népszavazást.

Al-Husszein bírálatának legkeményebb megnyilvánulása az volt, amikor a Daeshez, vagyis az Iszlám Államéhoz hasonlította az általa kritizált vezetők ideológiáját.

„Ők mind valamiféle tiszta, boldog szép napokat akarnak visszahozni, amikor a napsütötte mezőkön egy nemzetben és vallásban egyesült emberek éltek. Ez egy olyan múlt, ami bizonyosan soha, sehol nem létezett” - fogalmazott.

„Hangsúlyozom: nem húzok egyenlőségjelet az Iszlám Állam és a nacionalista demagógok tettei közé. De a Daes-propaganda kommunikációja, féligazságai és leegyszerűsítő megfogalmazásai a populisták taktikáját idézik” – tette hozzá.

Al-Husszein szerint „a Wildersre jellemző megalázó faji és vallási előítéletek egyes országok hivatalos politikájává váltak”.

„Egyre több munkahelyi diszkriminációról hallunk. A gyerekeket etnikai és vallási hovatartozásuk miatt megszégyenítik és kiközösítik, azt mondják nekik, nem vagy „elég” európai, francia, brit vagy magyar. Egész közösségeket hoznak gyanúba, hogy terroristákkal működnek együtt”.

Ez a hangulat gyorsan „kolosszális erőszakhoz vezethet” – figyelmeztetett.

Az ENSZ emberi jogi főbiztosa szerint aggasztó, hogy Wildersnek egy Trump-rendezvényen tartott felszólalásán 10 éve még világszerte felháborodtak volna, manapság azonban csak vállvonogatás kíséri. A holland Szabadságpárt a felmérések szerint a legtöbb helyet szerezné meg a parlamentben, ha Hollandiában most tartanák a választásokat.

Közben az ENSZ emberi jogi főnöke nem népszerű magyar kormánykörökben. Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter júniusban úgy fogalmazott: "Zeid al-Husszein folyamatosan sértegeti Magyarországot és a magyarokat, mert nem nyitottuk meg határainkat a migránsok előtt”.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×