eur:
394.06
usd:
368.36
bux:
66376.55
2024. április 25. csütörtök Márk
Az átlagosnál jobban félnek a magyarok a migrációtól

Az átlagosnál jobban félnek a magyarok a migrációtól

Magyarországhoz képest a világ minden olyan államában elfogadóbbak a bevándorlókkal szemben, ahol ténylegesen jelen is vannak. Az Ipsos Zrt. által készített nemzetközi tanulmány szerint a magyarok az átlagosnál jobban félnek a migránsoktól: 55 százaléknyian zárnák le a határokat, és 72 százalék aggódik az álcázott terrorizmus miatt. A felmérést 22 országban végezték 16 ezer ember megkérdezésével.

„Világviszonylatban Magyarország az egyik legszkeptikusabb ország a bevándorlókkal, illetve a bevándorlási kérdésekkel kapcsolatban. Nálunk negatívabb hozzáállása a törököknek van – érthető módon, hiszen ők ténylegesen nagyon erőteljesen érintettek a bevándorlással kapcsolatban” - fogalmazott Feitel Balázs, az Ipsos Zrt. ügyvezető igazgatója.

22 ország szerepel a felmérésében, többek között Ausztrália, Egyesült Államok, Spanyolország, Svédország, Franciaország, India – olyan országok, ahol tömeges a bevándorlás, sőt, a társadalom jelentős részét teszik ki egykori migránsok.

„A bevándorlás, illetve a migráció jelenleg nagyon erősen témája a politikának, a közbeszédnek Magyarországon. Nem tudom, hogy más országokban mennyire épülnek erre esetlegesen állami

kampányok, kezdeményezések, mint Magyarországon. De ez nyilvánvalóan nagyon felerősíti azt, amit az emberek egyébként is gondolkodhatnának erről a témáról” - véli Feitel Balázs.

Nem ez volt az első alkalom, amikor az Ipsos ilyen globális kutatást csinált a bevándorlásról és a migrációról.

„Már 2011-ben és 2013-ban is – amikor Magyarországot még nem érintette ennyire a bevándorlási kérdés, és nem volt még ilyen erőteljesen tematizálva – jó néhány eredmény hasonlóan alakult, mint most” - közölte az Ipsos Zrt. ügyvezető igazgatója.

„Nálunk összesen hat százalék mondja azt, hogy egyáltalán van valamiféle pozitív hatása annak, hogy bevándorlók érkeznek hozzánk. Illetve nagyon kevesen – 15 százaléknyian – gondolják azt, hogy a gazdaságra pozitív hatással van az, ha bevándorlók jönnek. Indiában, Szaúd-Arábiában és Nagy-Britanniában az emberek közel fele azt gondolja, hogy gazdaságilag lehet ennek pozitív hatása is” - ismertette Feitel Balázs.

Elmondta, hogy a világ más országaiban, ahol szintén tömegesen vannak bevándorlók, egyaránt vannak pozitív és negatív felhangok is a bevándorlással kapcsolatban.

Vannak olyan kérdések, amelyek alapján az derül ki, hogy az emberek bizonyos szempontból – főleg gazdasági szempontból – örülnek a bevándorlóknak, de a biztonságukat féltik.

Például az Egyesült Államokban, Dél-Afrikában vagy Franciaországban nagyon sokan félnek attól, hogy a bevándorlók a közösségi szolgáltatásokat túlterhelik, míg a pozitív gazdasági hatásról 36-40 százaléknyian nyilatkoznak.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

A platform jelenleg a legnépszerűbb a fiatalok körében, és amellett, hogy rengeteg időt töltenek el rajta, a megjelenő tartalmak jelentős befolyással vannak a felhasználókra politikailag is. A meghozott törvény arra kényszeríti a kínai vállalatot, hogy amerikai kézbe adja tengerentúli leányvállalatát, ám az államvezetés úgy is dönthet, hogy titkos technológiává nyilvánítja az algoritmust, így viszont 170 millió felhasználó maradhat hoppon.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Reggel az ázsiai tőzsdéken kedvező hangulatban telt a kereskedés, ezt követően azonban Európában és Amerikában is elfogyott a lendület délutánra a tőzsdéken. Az üzemanyagárakról szóló bejelentést követően is erős a Mol, az olajcég árfolyama  2 százalékos pluszban zárt. Amerikában kis mértékű, vegyes irányú elmozdulás volt látható. Hasonló témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 24. 22:41
×
×
×
×