eur:
389.64
usd:
361.86
bux:
68475.29
2024. május 6. hétfő Frida, Ivett

Továbbra is bizonytalan, sikerül-e kormányalakítás Spanyolországban

Továbbra is bizonytalan, hogy tud-e kormányt alakítani Spanyolországban a két héttel ezelőtti választásokon győztes konzervatív Néppárt (PP), mivel a keddi egyeztetések után sem rendelkezik elég támogatással ahhoz, hogy miniszterelnök-jelöltjét, Mariano Rajoyt ismét kormányfővé válasszák a parlamentben.

Az ügyvezető kormányfő egyelőre saját pártja 137 képviselőjének támogató szavazatára számíthat, és további 39-re lenne szüksége. Ennek megszerzéséért az elmúlt héten "puhatolózó" megbeszéléseket kezdett a parlament többi pártjának vezetőjével. Egyelőre nem sok sikerrel.

Albert Rivera, a Ciudadanos (Állampolgárok) nevű liberális középpárt vezetője kedden találkozott az ügyvezető kormányfővel, és a találkozó után tartott sajtótájékoztatóján ismét kijelentette, hogy nem lépnek koalícióra a konzervatívokkal.

A politikus azt azonban már nem zárta ki, hogy tartózkodásukkal esetleg hozzájáruljanak a kormány megalakulásához, ennek érdekében szerdára összehívta pártjának vezetőtestületét, amely meghozza a végleges döntést a kérdésben.

A pártelnök szerint a legfontosabb most, hogy elkerüljék a parlamenti választások újbóli megismétlését, és minél előbb legyen kormány az ország élén.

Hozzátette: továbbra is úgy véli, Rajoy nem a megfelelő személy ahhoz, hogy elősegítse az ország demokratikus megújulását.

A Ciudadanos 32 mandátummal rendelkezik a spanyol törvényhozásban, így közreműködésük még nem elég a PP számára a kormányalakításhoz.

Pablo Iglesias, a szociáldemokrata Podemos (Képesek vagyunk rá) nevű párt főtitkára a Rajoy-jal folytatott megbeszélést követően a sajtó előtt ismét elmondta, hogy ők egy másmilyen, haladó kormányt preferálnak, és továbbra sem támogatják a konzervatívok kormányzati szándékait.

A politikus nyilatkozatában üzent a szocialista pártnak (PSOE) is, azt mondta: ha a szocialisták végül tartózkodásukkal megkönnyítik Rajoy kormányfővé választását, azzal szinte a konzervatívok partnerévé válnak. Ebben az esetben pedig az ellenzéki vezető erő a Podemos lesz és nem a PSOE.

Mariano Rajoy szerdán találkozik a szocialista párt vezetőjével, Pedro Sánchezzel, aki eddig következetesen nemet mondott a támogatásra, amely nélkül azonban a konzervatívok nem tudnak kormányra kerülni, hiába nyerték meg a választásokat.

Spanyolországban december vége óta tart a politikai patthelyzet, amelyet - jelenleg úgy tűnik- a megismételt választások sem oldottak fel.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×