INFORÁDIÓ 

2018. március 18. vasárnap
Ede, Sándor

A lengyel kormányfő értékelte a fél évét

InfoRádió / MTI
Az új lengyel kormány első fél évét értékelve Beata Szydlo miniszterelnök kedden kijelentette, hogy a kabinetnek sok dolgot sikerült végrehajtania, de nem tudta elkerülni a hibákat sem.

Szydlo hangsúlyozta, hogy végső soron a lengyeleknek kell majd értékelniük a kormány munkáját. A politikus egy kormányülésen beszélt, amelynek első részére a sajtó képviselőit is beengedték.

"Minden miniszter meg van győződve arról, hogy sokat elértek, de azt is el kel ismerni, hogy hibákat is követtek el, és a terveik közül néhányat meg kell változtatni" - mondta Szydlo. "Le kell vonni a következtetéseket az elődeink és az általunk elkövetett hibákból" - tette hozzá.

Szydlo szerint a miniszteri munkát szolgálatként kell felfogni. "Ez a szolgálat a feladatunk, és mindig észben kell tartanunk, hogy miért vagyunk itt, kinek az érdekei képviseljük, és emlékeznünk kell arra, hogy ez a szuverén lengyel nép, amely el fog számoltatni bennünket" - hangoztatta.

Az előző, a Polgári Platform (PO) vezette kormány időszakáról Szydlo azt mondta, hogy "az előző nyolc év az önzésen, a pazarláson és a lengyelek megvetésén alapult".

Az ellenzékbe került, liberális PO szintén értékelést végzett, amelynek a lényege, hogy a párt szerint a nemzeti konzervatív Jog és Igazságosság (PiS) kormánya "zűrzavart keltett, megfontolatlan reformokat hajtott végre, agresszívan lépett fel az ellenzékkel szemben, és lerombolta az alkotmánybíróság és az intézmények függetlenségét". Grzegorz Schetyna, a PO pártelnöke ehhez hozzátette, hogy fél év alatt "sikerült lerontani Lengyelország pozícióját az Európai Unión belül a 26 éve legalacsonyabb szintre, és Varsó olyan országok között keres szövetségest, amelyek az unióból való távozást fontolgatják".

A címlapról ajánljuk