eur:
393.1
usd:
366.77
bux:
66587.13
2024. április 25. csütörtök Márk

A lengyel kormányfő értékelte a fél évét

Az új lengyel kormány első fél évét értékelve Beata Szydlo miniszterelnök kedden kijelentette, hogy a kabinetnek sok dolgot sikerült végrehajtania, de nem tudta elkerülni a hibákat sem.

Szydlo hangsúlyozta, hogy végső soron a lengyeleknek kell majd értékelniük a kormány munkáját. A politikus egy kormányülésen beszélt, amelynek első részére a sajtó képviselőit is beengedték.

"Minden miniszter meg van győződve arról, hogy sokat elértek, de azt is el kel ismerni, hogy hibákat is követtek el, és a terveik közül néhányat meg kell változtatni" - mondta Szydlo. "Le kell vonni a következtetéseket az elődeink és az általunk elkövetett hibákból" - tette hozzá.

Szydlo szerint a miniszteri munkát szolgálatként kell felfogni. "Ez a szolgálat a feladatunk, és mindig észben kell tartanunk, hogy miért vagyunk itt, kinek az érdekei képviseljük, és emlékeznünk kell arra, hogy ez a szuverén lengyel nép, amely el fog számoltatni bennünket" - hangoztatta.

Az előző, a Polgári Platform (PO) vezette kormány időszakáról Szydlo azt mondta, hogy "az előző nyolc év az önzésen, a pazarláson és a lengyelek megvetésén alapult".

Az ellenzékbe került, liberális PO szintén értékelést végzett, amelynek a lényege, hogy a párt szerint a nemzeti konzervatív Jog és Igazságosság (PiS) kormánya "zűrzavart keltett, megfontolatlan reformokat hajtott végre, agresszívan lépett fel az ellenzékkel szemben, és lerombolta az alkotmánybíróság és az intézmények függetlenségét". Grzegorz Schetyna, a PO pártelnöke ehhez hozzátette, hogy fél év alatt "sikerült lerontani Lengyelország pozícióját az Európai Unión belül a 26 éve legalacsonyabb szintre, és Varsó olyan országok között keres szövetségest, amelyek az unióból való távozást fontolgatják".

Címlapról ajánljuk
Elemző: az ellenzék erőre kapott, és kezdi elhinni, hogy nem legyőzhetetlen Erdogan

Elemző: az ellenzék erőre kapott, és kezdi elhinni, hogy nem legyőzhetetlen Erdogan

Recep Tayyip Erdogan pártjának veresége a helyhatósági választásokon elsősorban a rossz török gazdasági helyzet következménye – mondta az InfoRádióban a Nemzeti Közszolgálati Egyetem John Lukács Intézetének tudományos munkatársa. Pénzváltó Nikolett arról is beszélt, hogy az ellenzék jelentős visszaigazolást kapott arra, hogy lehet esélye a győzelemre a következő államfőválasztáson.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×