eur:
388.96
usd:
361.09
bux:
68882.55
2024. május 7. kedd Gizella

Visszafogottságra szólította fel a cseh államfőt a parlament felsőháza

Nyilatkozataiban és cselekedeteiben visszafogottságra és mértéktartásra hívta fel Milos Zeman cseh államfőt csütörtökön a prágai parlament felsőháza.

Reagálásában az elnök szóvivője leszögezte: Milos Zeman nem engedi, hogy bárki is "szájkosarat" tegyen rá, és a szenátusi határozatot "Zeman-ellenes folklórnak" minősítette.

A szenátus határozata szerint a köztársasági elnöknek nyilatkozataiban visszafogottabbaknak kellene lennie, hogy ne sértse más állami szervek méltóságát, ne veszélyeztesse az ország szövetségesi kapcsolatait, valamint külpolitikai orientációját, és ne ossza meg a társadalmat.

"A köztársasági elnöknek mint az állam fejének garantálnia kellene a rendet. Küldetése a társadalom egyesítése, a konfliktusok mérséklése, ezért nem lenne szabad kilépnie alkotmányos szerepéből, nyilatkozataival és cselekedeteivel megosztania a társadalmat" - olvasható a kormányoldali többségű felsőház által elfogadott határozatban.

A 81 tagú felsőházban a szavazáskor 35 szenátor volt jelen, közülük 18-an szavazták meg a határozati javaslatot, amelyet a kormányoldal és az ellenzék néhány szenátora közösen terjesztett elő.

A szenátus azután tűzte napirendre ezt a témát, hogy Milos Zeman különféle nyilatkozataival és cselekedeteivel nyilvános vitákat gerjesztett a cseh társadalomban. Zeman az utóbbi hónapokban például több ízben is nyilvánosan bírálta az Oroszország elleni szankciókat, megértését fejezte ki a Krím félsziget Oroszországhoz csatolásával kapcsolatban, ismételten elutasította több jelölt professzori kinevezését, részt vett a szélsőségesnek tartott Iszlámellenes Blokk tüntetésén, s a sajtó szerint elfogadhatatlan megjegyzéseket tett a menekültügyben, illetve Bohuslav Sobotka miniszterelnök személyére.

"Bár a határozat elfogadása csak a Zeman-ellenes folklór része, közölhetek a szenátorokkal egy jó hírt: a felmérések szerint az elnök úr összeköti a társadalom tagjait, hiszen élvezi a lakosság 70 százalékának támogatását" - reagált a szenátusi határozatra Jirí Ovcácek elnöki szóvivő a Twitteren.

"Ugyanakkor mindenkit biztosíthatok, hogy az elnök úr nem enged szájkosarat tenni magára. Továbbra is nyíltan fog beszélni arról a veszélyről, amelyet a migrációs válság jelent" - írta a szóvivő.

Címlapról ajánljuk

Horváth Péter a matematikaérettségiről: nagyon korrekt volt a feladatsor

A korábbi évekhez képest könnyebbnek mondható az idei matematikaérettségi – vélekedett az InfoRádióban Horváth Péter matematikatanár, a Nemzeti Pedagógus Kar elnöke. Saját tanítványain is azt látta, hogy a felkészült diákokat nem érhette komolyabb meglepetés.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.08. szerda, 18:00
Mráz Ágoston Sámuel a Nézőpont Intézet vezetője
Závecz Tibor a Závecz Research Piac- és Társadalomkutató Intézet ügyvezetője
Folytatódik az emelkedés a tőzsdéken

Folytatódik az emelkedés a tőzsdéken

Gazdasági adatok tekintetében ma Németországban érkeznek fontos számok az ipar kilátásaival kapcsolatban, ezen kívül érkezik még európai kiskereskedelmi adat is, illetve a hazai kiskereskedelmi adatokat is ma közlik. Tegnap kimondottan jó hangulatban zajlott a kereskedés a tőzsdéken, nagyot tudott a hazai piacon ralizni az OTP. Ami a mai napot illeti, a magyar tőzsdén a Richter a legjobban teljesítő nagypapír, emellett pedig kitart a tegnapi széleskörű optimizmus a piacokon, a vezető európai részvényindexek ezúttal is határozott pluszban vannak, míg Amerikában óvatos emelkedést láthatunk.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×