eur:
389.41
usd:
363.34
bux:
68123.99
2024. május 2. csütörtök Zsigmond

Belgrád nem engedi be az afgán migránsokat az osztrák korlátozások miatt

Belgrád nem engedi be az afgán migránsokat addig, amíg Ausztria korlátozó intézkedéseket tart fenn - ismertette a szerb lépéseket Nebojsa Stefanovic belügyminiszter a Vecernje Novosti című belgrádi napilap keddi számában.

A tárcavezető hozzátette: országa nem lesz a migránsok gyűjtőközpontja.

A szerb korlátozást követően mintegy hatszáz afganisztáni rekedt a macedón-szerb határon fekvő Tabanovciban - közölte a lap. Egyelőre nem tudják, hogy mi lesz velük, folytathatják-e útjukat, vagy vissza kell fordulniuk.

A macedón külügyminisztérium közleménye szerint az afgánok mindaddig a tabanovci befogadóközpontban maradnak, amíg Horvátország és Szerbia nem hoz végleges döntést arról, hogyan kezelik ezentúl az Afganisztánból érkezőket.

Mivel Macedónia sem engedi be a hétvége óta az afgánokat Görögországból, a görög-macedón határon több mint ötezren torlódtak fel.

Egyelőre nem lehet tudni, hogy melyik ország döntött a korlátozásról - fogalmazott a Vecernje Novosti -, hiszen hivatalosan sem Ausztria, sem Szlovénia, sem Horvátország nem jelentette be, hogy tilos lenne az afgánok továbbengedése. A lap információi szerint ugyanakkor a hétvége óta egyetlen afganisztáni migráns sem léphette át a szerb-horvát határt.

Az újság megfogalmazása szerint a szigorítás alátámasztani látszik azokat a spekulációkat, illetve meg nem nevezett brüsszeli forrásoktól származó információkat, amelyek szerint az Európai Unió március elsejével teljesen lezárja a határait a közel-keleti migránsok előtt, így azok sem léphetnek be többé, akik háborús övezetből érkeznek. A Danas című szerb napilap múlt heti értesülései szerint fokozatosan zárják majd le a határokat, előbb az iraki, majd az afganisztáni, végül a szíriai állampolgárokat sem engedik be. A sorrend most úgy tűnik, kissé különbözik, a szigorítások azonban már tapasztalhatók.

Hétfőtől kizárólag a macedón-görög határon kiállított fényképes, lepecsételt igazolással léphetnek be a migránsok Szerbiába, illetve folytathatják útjukat Nyugat-Európa felé, és csak egyetlen belépési pontot, a presevói átkelőt használhatják. A migránsok okmányait az országba való belépéskor és kilépéskor is lepecsételik, ez az igazolás helyettesíti az útlevelet.

Az új ellenőrzés célja, hogy elkerüljék a visszatoloncolásokat, azzal ugyanis, hogy már Macedóniába sem léphetnek be azok, akik egyébként sem folytathatnák útjukat az Európai Unió országai felé, jelentősen csökken a migrációs nyomás a nyugat-balkáni útvonalon fekvő országokon.

Hétfőn körülbelül nyolcszáz olyan migráns érkezett Presevóba, akit már az új rendszer szerint vettek nyilvántartásba.

Címlapról ajánljuk
Wéber Gábor elmondta, ki szorongathatja meg Max Verstappent

Wéber Gábor elmondta, ki szorongathatja meg Max Verstappent

A hétvégi Forma–1-es Miami Nagydíjon is a Red Bull és Max Verstappen a fő esélyes – mondta az InfoRádióban Wéber Gábor. A kommentátor a 2024-es szezon első öt versenyének legfontosabb történéseit is elemezte, valamint kitért arra is, milyen következményei lehetnek annak, hogy Adrian Newey tervezőmérnök 2025-ben már biztosan távozik a vb-címvédő istállótól.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
Békekonferencia lesz a háború lezárásáról, elesett Berdicsi – Híreink az ukrán frontról csütörtökön

Békekonferencia lesz a háború lezárásáról, elesett Berdicsi – Híreink az ukrán frontról csütörtökön

ATACMS típusú nagy hatótávolság rakétákkal lőtte az ukrán haderő Luhanszkot, több tucat orosz katona meghalt. Támadás érte Odesszát, legalább 13 áldozatról tudni, többnyire civilekről. Valószínűleg kilőtt az orosz haderő egy amerikai HIMARS-rendszert. Az orosz haderő tovább nyomul Ocseretinétől nyugatra. Ukrajna szerint 120 összecsapás történt 24 órán belül az orosz alakulatokkal. Svájcban béketárgyalás lesz a háború lezárásáról, de Oroszország nem megy el. Moszkva ma bejelentette: orosz kézre került a donyecki Berdicsi. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború aktualitásaival.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. május 2. 18:38
×
×
×
×