eur:
395.1
usd:
370.75
bux:
65116.7
2024. április 19. péntek Emma

Nem lesz változás Bolíviában?

A szavazófülkét elhagyók megkérdezése alapján készített gyorsjelentések szerint Bolívia lakosságának többsége a vasárnapi népszavazáson elutasította, hogy Evo Morales 2020-tól újabb öt évig betölthesse az államfői posztot az országban. Ezt később megerősítették a hivatalos részeredmények is. Az elnök megígérte, hogy tiszteletben tartja a referendum eredményét.

Az Ipsos közvélemény-kutató intézet exit pollja szerint a választók 52,3 százaléka nemmel szavazott a negyedik elnöki mandátum alkotmányos engedélyezésére, míg 47,7 százalék támogatta azt. Más felmérések 51-49 arányban jósolják nyertesnek az elutasítók táborát.

Katia Uriona, a választási bizottság elnöke később közölte, hogy a szavazatok 72,5 százalékának feldolgozása után kapott részeredmények szerint a választók 56,5 százaléka voksolt nemmel, 43,2 százaléka pedig igennel.    

Morales a szavazatának leadásakor még bizakodó volt, és azt hangoztatta, hogy nagyarányú győzelmet aratnak. Később egy sajtótájékoztatón azt mondta, hogy tiszteletben fogja tartani a hivatalos eredményeket. "Türelmesen megvárjuk a választási bizottság utolsó sípszóját, optimisták vagyunk" - fogalmazott a szocialista vezető. "Tiszteletben fogjuk tartani az eredményt (.), ahogy azt mindig is tettük; ez a demokrácia" - tette hozzá.

Az előrejelzések közzétételét követően az ellenzék már győzelmet kiáltott. Samuel Doria Medina, az ellenzék korábbi elnökjelöltje úgy fogalmazott, hogy kimúlt az a terv, amelynek alapján Bolíviában egypártrendszert hoztak volna létre.

Álvaro García Linera alelnök viszont azt mondta: az előrejelzések azt mutatják, hogy a lakosság véleménye nagyjából egyenlően oszlik meg a kérdésben, és a választók mintegy fele az alkotmány módosítására szavazott.

A választási bizottság elnöke bejelentette, hogy a népszavazás fennakadás nélkül zajlott, csupán egyetlen szavazóhelyiségből, az ellenzéki fellegvárnak számító Santa Cruz egyik irodájából jeleztek egy kisebb incidenst. Nemzetközi megfigyelők első reakciója is az volt, hogy a választás normális mederben zajlott.

Evo Morales, a radikális latin-amerikai baloldal egyik képviselője 2006-ban került hatalomra a szegény néprétegek és az ország lakosságának többségét alkotó indiánok támogatásával, és még a 2014-es választáson is a lakosság 61 százaléka támogatta. Jelenleg harmadik elnöki periódusát tölti, de ha a hivatalos népszavazási eredmények megerősítik a most bejelentett előrejelzéseket, annak végén már távoznia kell a hatalomból.

Bolíviában a voksolás kötelező, az országban mintegy 6,5 millió választásra jogosult van.

Címlapról ajánljuk
Kaiser Ferenc: a mérsékelt izraeliek nem Iránt féltik, hanem az amerikai fegyvercsomagot

Kaiser Ferenc: a mérsékelt izraeliek nem Iránt féltik, hanem az amerikai fegyvercsomagot

Hírügynökségi jelentések szerint az izraeli hadsereg csapást mért több célpontra Iránban, de ezt Izraelben hivatalosan nem erősítették meg. Irán azt közölte, hogy a légvédelme működésbe lépett, és az okozott robbanásokat a közép-iráni Iszfahán körzetében. Kaiser Ferenc, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem docense szerint ez izraeli jelzés, figyelmeztetés volt Iránnak a hétvégi zsidó állam elleni támadása után.

Vitézy Dávid: Gyurcsányozás és Budapest-ellenes minisztérium helyett a város legyen a középpontban!

101 pontban hirdette meg főpolgármesteri választási programját. Sokkal több van szerinte Budapestben, ráadásul a külső kerületeket is magára hagyta a várospolitika, pedig ott lakik a budapestiek háromnegyede - mondta programadó-kampánynyitó rendezvényén Vitézy Dávid, az LMP által támogatott főpolgármester-jelölt.
VIDEÓ
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×