eur:
393.78
usd:
368.33
bux:
66376.55
2024. április 24. szerda György

Így lelkedesnek a Balkánon az EU-ért

A balkáni országokban csökkent a lelkesedés az Európai Unióba történő belépés iránt a migrációs válság és a britek lehetséges kilépése miatt - mondta egy londoni konferencián hétfőn Aleksandar Vucic szerb miniszterelnök.

"Az EU, ahová törekszünk, elvesztette mágikus vonzerejét a csatlakozni kívánó balkáni országokban. Ennek ellenére be akarunk lépni, de ez már nem az a nagy álom, mint régen volt. Ha valaki azt látja, hogy Nagy-Britanniában az emberek legalább ötven százaléka mondja, hogy ki akar lépni, annak hatása van a közvéleményre" - jelentette ki a politikus az Európai Újjáépítési és Beruházási Bank (EBRD) által szervezett értekezleten.

Szerbia délkelet-európai szomszédjai közül Bulgária, Horvátország és Románia már az unió tagja, Macedónia, Montenegró, Albánia és Törökország pedig tagjelölt, mint Szerbia. Bosznia és Koszovó is reméli, hogy egy nap csatlakozhat.

Vucic és a londoni konferencián szintén részt vevő Tihomir Oreskovic horvát kormányfő egyaránt reményét fejezte ki, hogy Nagy-Britannia a közösség tagja marad.

"A britek kilépésének pénzügyi hatása egyaránt káros lenne az Egyesült Királyság és az unió számára, ezért végeredményben én azt gondolom, hogy Nagy-Britannia az Európai Unió tagja marad" - mondta a sajtónak Oreskovic.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 24. 19:04
×
×
×
×