eur:
393.09
usd:
367.09
bux:
65939.26
2024. április 24. szerda György

Peking megkönnyítené a kínai zöld kártyához jutást

A kínai politikai vezetés és a kormány azt kéri az államigazgatási szervektől, hogy tegyék a külföldiek számára vonzóbbá, illetve könnyebben elérhetővé a kínai zöld kártyát - jelentette az állami média pénteken az államtanács és a kommunista párt központi bizottságának közös állásfoglalását ismertetve.

Kínában több mint 600 ezer külföldi él, s a közbiztonsági minisztérium elérhető legfrissebb adatai szerint 2013-ig 7300-an szereztek zöld kártyát.

Peking egyrészt szeretné vonzóbbá tenni az országot a külföldi tehetségek és befektetők számára, másrészt viszont beigazolódott, hogy a különböző kedvezményekkel járó 10 évre szóló állandó tartózkodási engedély feltételei jelentősen leszűkítik az eséllyel jelentkezők körét.

A 2004-ben életbe lépett rendelkezések szerint a zöld kártyásoknak Kínába nem kell vízumért folyamodniuk, befektetéseiknél, államigazgatási eljárásoknál, gyermekeik iskoláztatásánál, ingatlanvásárlásnál pedig ugyanolyan jogok, adókedvezmények illetik meg őket, mint a kínai állampolgárokat.

Az eredeti feltételek szerint, valaki akkor válik érdemessé a megkülönböztetettségre, ha vagy egy bizonyos összeghatáron túli befektetést eszközölt az országban, vagy "kiemelkedő érdemeket szerzett" a kínai fejlődéshez való hozzájárulásával.

A tavaly júniusban kiadott frissített szabályok szerint a kérvényezőnek évente legalább 3 hónapot, vagy kivételes esetben öt évből egy évet Kínában kell töltenie, igazolni kell, hogy az igényléskor legalább négy évet már Kínában dolgozott, legalább 3 éve pedig már az országban tartózkodik.

Tavaly júniusig kizárólag a kormányzati szerveknél, vagy fontos országos projektek tudományos műhelyeiben dolgozók kaphattak 10 éves tartózkodási engedélyt.

A legfrissebb iránymutatás szerint további ágazatokban is lehetővé kell tenni, illetve meg kell könnyíteni, le kell egyszerűsíteni a jelentkezést, de a sajtóhírek nem közlik, konkrétan megjelölték-e ezeket a területeket.

Az irányelvek közlése mellett kitértek arra is, hogy egyes külföldiek, akik már megkapták a kártyájukat, nem részesültek az ígért kedvezményekben. A szöveg szerint az érintetteket be kell vonni a helyi társadalombiztosítás rendszerébe.

A kártyával rendelkező külföldiek alig tapasztalják, hogy kiváltságokhoz jutottak volna. A China Daily című angol nyelvű napilap múlt havi összeállításában például egy megszólaltatott arra panaszkodott, hogy még bankszámlát sem tudott nyitni a kártyájával.

Címlapról ajánljuk
Újabb őrizetbevétel Németországban: egy EP-képviselő asszisztense dolgozhatott Kínának

Újabb őrizetbevétel Németországban: egy EP-képviselő asszisztense dolgozhatott Kínának

Kína javára végzett kémtevékenység gyanújával vettek őrizetbe egy embert a karlsruhei szövetségi főügyész utasítására. Az eset különbözik a korábbi háromtól, ezúttal ugyanis egy parlamenti párt európai parlamenti képviselőjének legközelebbi munkatársáról van szó. Kína berlini nagykövetsége visszautasította a vádakat.

A lengyel álláspont egyértelmű: Oroszországnak stratégiai vereséget kell szenvednie Ukrajnában - szakértők az Arénában

A lengyelországi önkormányzati választások után mindkét politikai oldal győztesnek vallhatja magát – derült ki az InfoRádió Aréna című műsorában, amelynek Mitrovits Miklós történész és Dobrowiecki Péter, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője, két Lengyelország-szakértő volt a vendége. A beszélgetésben szó esett Donald Tusk Európa-politikájáról és Jaroslaw Kaczynski utódlásának kérdéséről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.24. szerda, 18:00
Isépy Tamás a Századvég makrogazdasági üzletág vezetője
Madár István a Portfolio vezető elemzője
Jelentési nagyüzem a tőzsdéken, a Teslára szegeződnek a szemek

Jelentési nagyüzem a tőzsdéken, a Teslára szegeződnek a szemek

Hangulatjavulással indult a hét a tőzsdéken, tegnap világszerte felpattantak a tőzsdék a korábbi hetekben tapasztalt esés után. A momentum a mai nap kitartott, Ázsiában nagyrészt emelkedtek a vezető részvényindex és Európában is határozott emelkedést lehet látni, valamint az USA-ban is folytatódott az erősödés. Közben felpörögtek az események mind makrogazdasági, mind gyorsjelentési fronton: itthon az MNB kamatdöntést tartott, és a nap folyamán sorban érkeztek a BMI adatok Európából és az Egyesült Államokból; közben a befektetők a vállalati gyorsjelentésekre figyelnek, a Spotify árfolyama például nagyot ugrott a vártnál jobb eredmények után, de a zárás után érkezik majd a Tesla is, amelyről még a jelentést megelőzően technikai elemzést készítettünk.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×