eur:
388.61
usd:
360.95
bux:
0
2024. május 7. kedd Gizella

Az EP elnöke a britek és az EU egyezkedéséről

Az Európai Parlament (EP) a lehető leghamarabb tárgyalni fog a Nagy-Britannia uniós reformköveteléseivel kapcsolatos esetleges egyezmény elemeiről, arra azonban nincs biztosíték, hogy az állam- és kormányfők értekezletétől remélt megállapodást meg is fogja szavazni - közölte kedden Martin Schulz, az uniós képviselőtestület elnöke, miután megbeszélést folytatott David Cameron brit miniszterelnökkel.

A szabályok értelmében az önmagában nem elegendő, ha az uniós állam-, illetve kormányfőket tömörítő Európai Tanács csütörtöki ülésén sikerül kompromisszumra jutni a brit reformigényekről, az egyezmény főbb elemeit még további fórumokon, köztük az Európai Parlamentben is jóvá kell hagyni.

"Garantálhatom, hogy az Európai Parlament a bennmaradásról szóló brit népszavazás után azonnal hozzákezd az európai bizottsági javaslat jogszabályokba foglalásához" - jelentette ki sajtótájékoztatóján Schulz.

"De hogy világos legyek, egyetlen kormány sem mehet oda a parlamenthez és mondhatja azt, hogy +itt a javaslatunk, tudnának biztosítékot adni az eredményre+. Ez nem lehetséges egy demokráciában" - hangsúlyozta Schulz, hozzátéve, ez nem azt jelenti, hogy meg akarják vétózni a megállapodást.

Az Európai Parlament elnöke elmondta, tájékoztatta David Cameront a parlament álláspontjáról, amelyet csütörtökön az Európai Tanács ülésén is ismertetni fog. Hozzátette, hogy rendkívül konstruktív egyeztetést tartottak a brit miniszterelnökkel.

Az eredeti tervek szerint Cameron kedden zárt ajtók mögött együtt tárgyalt volna az EP-frakciók vezetőivel, ezt azonban az idő szűkösségére hivatkozva lemondta, és ehelyett külön-külön egyeztet a három nagyobb képviselőcsoport első emberével.

Megfigyelők szerint Cameron valójában azért mondhatta le a közös találkozót, mert nem kívánt konfrontálódni honfitársával, az euroszkeptikus Szabadság és Közvetlen Demokrácia Európája (EFDD) nevű EP-frakciót vezető Nigel Farage-dzsel. "A kormányfő beijedt. Tudja, hogy nem csupán az alkuja szánalmas, de az elnökök nyílt konferenciáján rávilágíthattam volna, hogy még ha nyer is a népszavazáson, a parlament akkor is meg fogja vétózni a feltételeit" - mondta Farage, az Egyesült Királyság Függetlenségi Pártjának (UKIP) vezetője.

Nagy-Britanniában 2017 végéig népszavazást tartanak az ország EU-tagságáról, a brit kormány pedig a referendum előtt újra akarja tárgyalni az Európai Unióhoz fűződő viszonyrendszerét Brüsszellel, valamint a többi tagállammal, és a brit választók e tárgyalások eredményei alapján dönthetnének arról, hogy az EU-n belül, vagy azon kívül akarják-e tudni hazájukat. Londonban és Brüsszelben azt remélik, hogy a héten tartandó uniós csúcstalálkozón megszületik a politikai megállapodás a brit követelések teljesítéséről. Ezt követően mindazonáltal az Európai Bizottságnak még részletesen ki kell dolgoznia a megállapodás gyakorlatba ültetéséhez szükséges uniós jogszabály-változtatásokat, amelyek akkor léphetnek életbe, ha az EU-döntéshozatal valamennyi szintjén - így az Európai Parlamentben is - jóváhagyták őket.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.07. kedd, 18:00
Resperger István ezredes
a Magyar Agrár-és Élettudományi Egyetem Szent-István Biztonságkutató Központ igazgatója
Oroszország nukleáris gyakorlatot tart, több települést elfoglalt az orosz hadsereg - Híreink az ukrán frontról kedden

Oroszország nukleáris gyakorlatot tart, több települést elfoglalt az orosz hadsereg - Híreink az ukrán frontról kedden

24 óra alatt két települést is elfoglalt az orosz hadsereg Ukrajnában, egyet a harkivi Kupjanszk mellett, egyet a donyecki Avgyijivkától nyugatra. Oroszország kormánya tegnap bejelentette, hogy gyakorlatot tartanak az orosz harcászati csapásmérő erők. Az Egyesült Államok felpörgette az ATACMS típusú nagy hatótávolságú rakéták gyártását, melyből várhatóan Ukrajna is nagy mennyiséggel kap majd. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború eseményeivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×