eur:
394.29
usd:
370.44
bux:
65674.41
2024. április 19. péntek Emma

Drónok döntöttek világrekordot Hamburgban

Az egyszerre a levegőben lévő legtöbb, legénység nélküli repülő világrekordját állította fel száz drón egy hamburgi repülőtéren.

A kivilágított gépek fénykoreográfiát "táncoltak el" az éjszakai égbolton novemberben, miközben egy zenekar Beethoven V. szimfóniáját játszotta. A hétperces produkciót világrekordként ismerte el a Guinness.

Ez volt az első lépés az új projektek felé az Ars Electronica osztrák médiaművészeti fesztivál számára - közölte a linzi fesztivál kutatóközpontja, az Ars Electronica Futurelabs kedden. Az intézet az Intel amerikai gyártóval közösen dolgozott a projekt megvalósításán.

A dróntechnológia térhódításával új médium áll rendelkezésünkre. A repülő képpontok segítségével háromdimenziós tárgyakat alkothatunk, amelyek például építészeti modellek megalkotásában is segíthetnek - mondta Horst Hörtner, az intézet vezetője.

Az Ars Electronica már 2012 óta gyűjti tapasztalatait a "drónművészet" terén. Akkoriban állították fel az ötven repülő drón rekordját, a repülő szerkezetek egy hatalmas szemet rajzoltak az égre. Azóta a technológiát több fesztiválon is bevetették.

November 4-én a hamburgi Ahrenlohe repülőtéren a LED-világítással felszerelt 700 grammos kvadkopterek 120 méteres magasságba emelkedve mutattak be különböző színben fénylő alakzatokat.

A drónokat számítógépek irányítják, a pilóták gyakorlatilag csak ellenőrzik a repülést a helyszínen.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
Lefordultak az amerikai indexek

Lefordultak az amerikai indexek

Gazdasági információk tekintetében ma az amerikai lakáspiacról közölnek újabb adatot, ez a monetáris politikai kilátások szempontjából lehet érdekes. A héten eddig kedvezőtlenül alakulnak a részvénypiaci folyamatok, elsősorban az Izrael és Irán közötti konfliktus fokozódása nyomta rá a bélyegét a hangulatra, emellett továbbra is ott vannak a ragadós amerikai inflációval kapcsolatos aggályok, amelyek azt a narratívát erősítik, hogy akár hosszabb ideig maradhat a magas kamatszint. A magyar tőzsde ma esett, az európaiak viszont pluszban zártak. A tengerentúlon egyelőre esés látszik.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×