INFORÁDIÓ 

2018. március 18. vasárnap
Ede, Sándor

Drónok döntöttek világrekordot Hamburgban

InfoRádió / MTI
Az egyszerre a levegőben lévő legtöbb, legénység nélküli repülő világrekordját állította fel száz drón egy hamburgi repülőtéren.

A kivilágított gépek fénykoreográfiát "táncoltak el" az éjszakai égbolton novemberben, miközben egy zenekar Beethoven V. szimfóniáját játszotta. A hétperces produkciót világrekordként ismerte el a Guinness.

Ez volt az első lépés az új projektek felé az Ars Electronica osztrák médiaművészeti fesztivál számára - közölte a linzi fesztivál kutatóközpontja, az Ars Electronica Futurelabs kedden. Az intézet az Intel amerikai gyártóval közösen dolgozott a projekt megvalósításán.

A dróntechnológia térhódításával új médium áll rendelkezésünkre. A repülő képpontok segítségével háromdimenziós tárgyakat alkothatunk, amelyek például építészeti modellek megalkotásában is segíthetnek - mondta Horst Hörtner, az intézet vezetője.

Az Ars Electronica már 2012 óta gyűjti tapasztalatait a "drónművészet" terén. Akkoriban állították fel az ötven repülő drón rekordját, a repülő szerkezetek egy hatalmas szemet rajzoltak az égre. Azóta a technológiát több fesztiválon is bevetették.

November 4-én a hamburgi Ahrenlohe repülőtéren a LED-világítással felszerelt 700 grammos kvadkopterek 120 méteres magasságba emelkedve mutattak be különböző színben fénylő alakzatokat.

A drónokat számítógépek irányítják, a pilóták gyakorlatilag csak ellenőrzik a repülést a helyszínen.

A címlapról ajánljuk