INFORÁDIÓ 

2018. március 22. csütörtök
Beáta, Izolda

Békekonferencia kezdődött Mianmarban

InfoRádió / MTI
Ötnapos békekonferencia kezdődött kedden Mianmarban a hadsereg, etnikai csoportok képviselői és az országot irányító politikai szereplők részvételével, a nagyszabású fórum az évtizedekig tartó katonai junta uralmát követő politikai átmenet kezdetét és a tavaly októberben a mianmari kormány és nyolc lázadócsoport által aláírt tűzszünet megerősítését jelzi.

Aung Szan Szú Kjí, a tavaly november 8-án tartott parlamenti választásokon elsöprő győzelmet aratott Nemzeti Liga a Demokráciáért (NLD) nevű párt vezetője a konferencián azt mondta, Mianmarnak nagyon fontos a nemzeti megbékélés, és hozzátette, reméli, hogy mindenki együttműködik pártjával.

A választásokat követően Szú Kjí a békés politikai átmenet érdekében megbeszéléseket tartott a néhai katonai juntához köthető mianmari államfővel, Thein Seinnel és a hadsereg vezetőjével.

Sein a fórumon úgy nyilatkozott, hogy a keddi napot az ország történetében jelentős eseményként fogják feljegyezni, ez jelzi a függetlenség óta tapasztalható legnagyobb államépítő tevékenység kezdetét.

A BBC brit közszolgálati média ugyanakkor rámutatott, néhány helyszíni tudósító komoly aggályainak adott hangot annak kapcsán, milyen eredményeket érhetnek el a konferencia résztvevői.

Miközben az a nyolc kisebbségi lázadócsoport, amelyekkel a mianmari kormány tavaly október 15-én tűzszünetet kötött, megjelent a fórumon, a sokkal aktívabb fegyveres felkelőcsoportok vagy elutasították a részvételt vagy a mianmari hadsereg akadályozta megjelenésüket - mondta Jonah Fisher, a BBC munkatársa. E felkelőcsoportok évtizedek óta nagyobb autonómiára vagy egyenesen függetlenségre törekedtek.

A katonaság korábban bizonyos felkelőcsoportok megtörésére tett ígéretet, és ez szembeállíthatja a hadsereget Szú Kjível, aki korábban úgy nyilatkozott, a következő mianmari kormány egyik legfőbb törekvése az, hogy továbbvigye a békefolyamatot.

Az NDL márciusban veszi át a hatalmat Mianmarban.

Mianmarban 2015. november 8-án 25 év óta először tartottak szabad parlamenti választásokat, és ezeken a Szú Kji vezette NLD szerezte meg az abszolút többséget, annak ellenére, hogy a hadseregnek fenntartott képviselői helyek miatt csupán a mandátumok háromnegyedére pályázhatott.

A címlapról ajánljuk