eur:
389.13
usd:
361.78
bux:
68882.55
2024. május 8. szerda Mihály

Merkel és Putyin négyszemközt tárgyal a klímacsúcson Szíriáról

Párizsban hétfőn kezdődik a 21. nemzetközi klímakonferencia, amelyet megfigyelők történelmi jelentőségű döntéseket várnak, mert a közel 200 ország részvételével rendezett tanácskozásokon megszülethet egy olyan globális egyezmény, amelynek betartásával megállíthatóvá válhat földünk légterének fokozatos felmelegedése. A nemrég végrehajtott terrorcselekmények miatt az eredetinél több állam- és kormányfő utazik Párizsba, köztük a német kancellár és az orosz elnök is. Õk ma délelőtt négyszemközti eszmecserét folytatnak politikai kérdésekről.

Ebben a hónapban nem először találkozik a német kancellár az orosz államfővel. Mint Vlagyimír Putyin külpolitikai tanácsadója elmondta, főleg az ukrajnai helyzetről és a szíriai válság megoldásáról tárgyalnak.

A klímakonferencia peremén rendezett kétoldalú megbeszélést Moszkva kezdeményezte, mert - diplomáciai források szerint - Putyin elnök szeretné elejét venni annak a német kezdeményezésnek, hogy az Oroszországgal szemben életbe léptetett nyugati szankciókat mindaddig ne oldják fel, ameddig a moszkvai kormány nem tesz teljes mértékben eleget a minszki megállapodásban vállalt kötelezettségének.

Alighanem jó alkudozási alapként szolgálhat a szíriai polgárháború befejezésére kezdett nyugati elképzelés, amelyről már szó esett a francia államfő, Francois Holland és Vlagyimir Putyin között a múlt héten tartott eszmecserén.

Ezt követően a francia külügyminiszter már hajlandónak mutatkozott Basar-al-Asszád szír elnök csapatainak támogatására az Iszlám Állam nevű dzsihád szervezet elleni küzdelemben. Nem titok, hogy a moszkvai kormány kezdettől fogva Basar-al-Asszád mellett tette le a garast és ennek értelmében folytat légitámadásokat az orosz haderő.

Angela Merkel és Vlagyimir Putyin hétfői párizsi megbeszélésén a szíriai helyzet rendezésének kérdése kulcsszerepet játszhat, mert a kancellár többször is hangsúlyozta, hogy csakis a válság okának megoldásától várható a menekültkérdés tartós rendezése.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Salát Gergely: Hszi Csin-ping látogatása Magyarország Kína melletti markáns kiállását is jutalmazza

A kínaiak a fő világpolitikai stratégiája most a saját mozgástér bővítése, és a jövőben a többpólusú világrend kialakítása – mondta Salát Gergely, a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa. Az InfoRádió Aréna című műsorában beszélt a kínai elnök látogatásának jelentőségéről, a pekingi diplomácia módszereiről, a küldöttség összetételéről és az orosz–kínai viszonyról is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.08. szerda, 18:00
Mráz Ágoston Sámuel a Nézőpont Intézet vezetője
Závecz Tibor a Závecz Research Piac- és Társadalomkutató Intézet ügyvezetője
Megmaradt az ötnapos tőzsdei győzelmi sorozat a tengerentúlon

Megmaradt az ötnapos tőzsdei győzelmi sorozat a tengerentúlon

Gazdasági adatok tekintetében ma Németországból érkeztek fontos számok az ipar kilátásaival kapcsolatban, ezen kívül megjött az európai kiskereskedelmi adat is, illetve a hazai kiskereskedelmi számok is. Tegnap kimondottan jó hangulatban zajlott a kereskedés a tőzsdéken, nagyot tudott a hazai piacon ralizni az OTP. A magyar tőzsdén a Richter volt a legjobban teljesítő nagypapír, emellett pedig kitartott a tegnapi széleskörű optimizmus a piacokon, a vezető európai részvényindexek ezúttal is határozott pluszban álltak meg, míg Amerikában óvatos emelkedést láthattunk.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. május 7. 22:00
×
×
×
×