eur:
393.92
usd:
365.04
bux:
65384.6
2024. március 28. csütörtök Gedeon, Johanna

Kódnevet kapott a Secret Service-től Trump és Carson

Doland Trumpot a Mogul, Ben Carsont pedig valószínűleg az Eli kódnéven fogja emlegetni belső kommunikációjában az elnökök biztonságáért is felelős amerikai szolgálat, a Secret Service, miután szerda reggeltől védelem alá helyezi az amerikai republikánusok két legnagyobb támogatottságú elnökjelölt-aspiránsát - közölte híroldalán kedden hivatalos forrásokra hivatkozva a Fox News televízió.

A Fox Newst tájékoztató hivatalos személyek ugyanakkor nem zárták ki annak lehetőségét, hogy a keleti parti reggeli 8 óráig, vagyis a személyi védelem kezdetéig az adott kódnevek még megváltozhatnak.

A Secret Service a Fehér Ház kommunikációs ügynökségével egyeztetve általában kiválasztja az ábécé egy-egy betűjét a védelme alá vont személyekkel kapcsolatban, akiknek felajánlja, hogy válasszon egy ezzel a betűvel kezdődő, lehetséges kódnevek listájából.

Trump esetében az M betűre esett a választás, az ingatlanmilliárdos pedig a neki felkínált, mintegy tucatnyi szóból álló listából a Mogult választotta. Carson volt idegsebész az E-vel kezdődő kódnevek közöl szelektálhatott. A Fox News szerint az erősen vallásos, a bibliából gyakran idéző jelölt valószínűleg az Eli (Éli) nevet tartja a leginkább rokonszenvesnek, de ezt Ben Carson stábja nem erősítette meg.

Az ügynökök kommunikációjának leegyszerűsítését szolgáló kódnevek nem titkosak, közreadásukat biztonsági szempontból nem tekintik kockázatosnak. Az elnevezésekkel a Secret Service megpróbál viselőjük valamely jellemző tulajdonságára utalni.

A filmszínészként is hírnevet szerzett Ronald Reagan a Rawhide (jelentése: nyersbőr, vagy abból készült ostor), a golfkedvelő Dwight Eisenhower a Scoreboard (eredményjelző tábla) kódnevet kapta. Barack Obamát Renegade (renegát) néven emlegeti a Secret Service, Bill Clinton az Eagle (sas) nevet választotta, feleségét, Hillaryt pedig, aki jelenleg a demokraták legnépszerűbb elnökjelölt-aspiránsa, first lady korában az Evergreen (örökzöld) néven illették, amelyet szenátorként, külügyminiszterként és a Fehér Házra pályázó politikusként is megtartott.

Noha ritkán fordul elő, hogy a pártjuk hivatalos elnökjelöltségét még el nem nyert politikusok, miként Trump és Carson is, állami védelmet kapnak, a Secret Service az érintettek fenyegetettségének szintjét mérlegelve nem egyszer tett már kivételt. Obama szenátorként például még 2007-ben, jóval a demokrata előválasztási küzdelem megnyerése előtt kapott testőröket az őt érő fenyegetések miatt.

A 2012-es választási évben Mitt Romney szintén azelőtt részesült személyi biztosításban, hogy megválasztották volna a republikánusok elnökjelöltjévé; neki ezt a New Hampshire-i előválasztási fordulóban aratott győzelme után ajánlotta fel a Secret Service. Pártbeli vetélytársa, az afroamerikai Herman Cain még 2011 novemberében védelem alá került, ő azonban több állítólagos szexuális zaklatási és házasságtörési ügy miatt még decemberben visszalépett a választási küzdelemtől.

Hillary Clintonnak már first lady kora óta jár a Secret Service védelme, amelyet a kampányútjai során igénybe is vesz.

A belbiztonsági és a pénzügyminisztérium alá rendelt, 4400 főt számláló Secret Service ismertebb feladatai közé tartozik a hivatalban lévő és a volt elnökök, valamint az alelnökök és elnökjelöltek, a családtagjaik, az Egyesült Államokba látogató külföldi vezetők, valamint - külön megállapodás alapján - a külföldi nagykövetségek védelme. A szervezet részt vállal a pénz- és állampapír-hamisítás elleni küzdelemben, valamint a jelentősebb csalások kivizsgálásában is.

Címlapról ajánljuk
Teljes a patthelyzet a bécsi repülőtéren

Teljes a patthelyzet a bécsi repülőtéren

Hiába a 36 órás sztrájk, megszakadtak a tárgyalások a szakszervezetek és az Austrian Airlines osztrák légitársaság között. A dolgozók a Lufthansa leányvállalatánál ugyanolyan béreket követelnek, mint az anyacégnél, ahol egyébként a közelmúltban zárult egy sikeres munkabeszüntetés.

Kis-Benedek József az Arénában: a moszkvai merényletet nem csak az Iszlám Állam szervezte

Az Iszlám Állam mellett ukrán katonai hírszerzést sejti a 137 ember halálát követelő múlt pénteki terrortámadás mögött Kis-Benedek József biztonságpolitikai szakértő, címzetes egyetemi tanár, az MTA doktora. Az InfoRádió Aréna című műsorában beszélt arról is, hogy folyamatosan erősödik az együttműködés Irán, Oroszország és Kína között, és részletesen szólt arról is, hogy miért fontos az izraeli miniszterelnöknek, hogy háborúzzon a gázai övezetben, és kik támogatják ebben.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
Elfogyott a lendület a tőzsdéken

Elfogyott a lendület a tőzsdéken

Reggel Ázsiában felemás hangulatban telt a kereskedés, ezt követően Európában és Amerikában is óvatos emelkedést láthatunk a tőzsdéken. A magyar piacon különösen jó volt ma a hangulat, izgalmas befektetési sztorikban nincs hiány: határozott pluszban zárt a Waberer's részvénye, miután kiderült, hogy a társaság sikeresen lezárta a szerb disztribúciós piac meghatározó szereplőjének, az MD International többségi részesedésének felvásárlását. Ezen felül magas forgalom mellett emelkedett a PannErgy részvénye is, miután rekord évről tudott beszámolni a társaság bevétel és profit szinten is. Délután pedig az Alteo is bejelentette, hogy az egy részvényre jutó 200 forintos alap osztalék mellett 200 forintos rendkívüli osztalékot javasol részvényenként, melynek hatására kilőtt az árfolyam.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×