eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 5. vasárnap Adrián, Györgyi

A magyar határzár óta több mint 150 ezer migráns érkezett Szlovéniába

Szlovéniában október közepe óta 157 149 ezer illegális bevándorlót vettek nyilvántartásba. Hétfőn 8568, kedden 5591, szerdán 7693, csütörtökön 5426, pénteken 18 óráig pedig újabb 5633 migráns lépte át a horvát-szlovén határt.

Ugyanakkor október 20-a óta 135 961 menekült távozott Szlovéniából Ausztriába. A tájékoztatás szerint 5268-an töltötték a péntekre virradó éjszakát a szlovén tranzittáborokban. Sentiljben 2655-en, Dobován 1703-an, Gornja Radgonán pedig 910 várták, hogy átkelhessenek Ausztriába.

A zágrábi belügyminisztérium legfrissebb adatai szerint a magyar-szerb zöldhatár szeptember közepi lezárása óta Horvátországban 331 446 ezer migránst regisztráltak. Csütörtök éjféltől péntek reggel 9 óráig 1125 migráns érkezett az országba.

A szlovének 61 százaléka támogatja, hogy a kormány azonnali kerítésépítésbe kezdjen a horvát-szlovén határon, ez 79 százalékra nőne, ha Ausztria és Németország csökkentené a migránsok fogadását - közölte a szlovén hírügynökség (STA) pénteken, egy közvélemény-kutatásra hivatkozva. A megkérdezettek 25 százaléka ellenzi a kerítésépítést Szlovénia horvát határán. Tizennégy százalékuk akkor is ellenezné, ha Ausztria és Németország szigorítana határőrizetén.

Péntek délelőtt elindult Pozsonyból Szlovéniába az a húsz rendőr, akik a helyi hatóságoknak fognak segíteni a migránsválság kezelésében. A rendőröket és a kontingenshez tartozó műszaki felszerelést Ljubljana kérte Pozsonytól. A rendőrök ideiglenes kiküldetésének időtartamát egyelőre egy hónapban szabták meg, azzal, hogy szükség esetén meghosszabbítható, a csapatlétszám pedig bővíthető lesz.

A rendőri misszió tagjainak búcsúztatásán Robert Fico szlovák kormányfő újságíróknak elmondta: a migránsválság kezelésében nagyon jó együttműködés alakult ki Szlovákia és Magyarország között, s ennek keretében Pozsony korábban már 50 rendőrt küldött Magyarországra. Szlovéniába pedig azért küld most húszat, mert ennyit kért Ljubljana. Szlovákia továbbra is nyitott a segítségnyújtásra - jelentette ki a Fico, aki a válság kezelésével kapcsolatban ismételten a schengeni határok védelmét nevezte az elsődleges feladatnak.

A szerbiai közszolgálati televízió (RTS) arról számolt be pénteken, hogy az utóbbi 24 órában csupán ezer migráns érkezett Szerbiába Macedónia felől, a görög komphajók legénységének sztrájkja miatt ugyanis a migránsok nem tudnak Leszboszról a szárazföldre jutni. A szerb-macedón határ melletti Presevóban alig látni néhány embert - mondta az RTS helyszíni tudósítója. A hatóságok azonban arra számítanak, hogy miután a görög hajósok pénteken újra felveszik a munkát, a görög szigeteken rekedt mintegy 15 ezer ember majdnem egyszerre érhet Szerbiába.

Horst Seehofer bajor miniszterelnök, a konzervatív CSU elnöke pénteken kijelentette, hogy elégedett a német koalíciós pártok vezetőivel közösen összeállított menekültügyi intézkedéscsomaggal, amelyet "nagyon-nagyon jónak" nevezett. A koalíciós pártok ugyan kompromisszumos megállapodásra jutottak, és nem sikerült keresztülvinni a tranzitzónák létrehozásának tervét, de így is a német menekültügy történetének "legszigorúbb" szabályait vezetik be a "menekültek számának korlátozása" céljából, méghozzá a szigorításokhoz tartózkodóan viszonyuló koalíciós partner, a szociáldemokrata párt (SPD) támogatásával - emelte ki Seehofer.

Az egyezség révén a testvérpárt CDU elnökéhez, Angela Merkel kancellárhoz fűződő viszonyt is sikerült "helyrehozni" - tette hozzá a bajor miniszterelnök. Hangsúlyozta, hogy számára nem hatalmi kérdésekről szólt a menekültválság kezeléséről folytatott vita, hanem "egy hatalmas, történelmi jelentőségű probléma megoldásáról". A CSU részéről a bajor-osztrák határ lezárására irányuló korábbi követelésekkel kapcsolatban azt mondta, hogy mindig is elutasította a határkerítés gondolatát. A befogadható menekültek maximális számának kijelölésére vonatkozó követelésekkel kapcsolatban pedig azt mondta, hogy "az a legjobb felső határ, ha a menekültek a hazájukban maradnak", a koalíciós pártok megállapodásának több pontja pedig éppen ezt szolgálja.

Tizenkilenc eritreai menedékkérő érkezett Olaszországból pénteken Nyugat-Franciaországba az áthelyezési válságmechanizmus, azaz a kvótarendszer részeként - közölte a francia belügyminisztérium. Franciaország novemberben 200 ember átvételére tett javaslatot Olaszországnak és Görögországnak, decemberben 300, januárban pedig 400 menedékkérő érkezhet a regisztrációs központokból. Franciaország mintegy 30 ezer menedékkérő befogadását vállalta a következő két évben - emlékeztetett közleményében Bernard Cazeneuve belügyminiszter.

A felvidéki Magyar Közösség Pártja (MKP) azt közölte pénteken az MTI-vel, hogy sikeresen halad és december 15-ig folytatódni fog az az aláírásgyűjtési akció, amelyet októberben indított a párt az európai uniós szinten jóváhagyott menekültkvóták ellen. "A modern kori népvándorlás rámutatott az európai politika leggyengébb pontjára" - olvasható az MKP sajtóközleményében, amely szerint az ez idáig kitöltött aláírási ívek száma is bizonyítja, hogy az emberek számára nem közömbös ez a téma. A felvidéki magyar párt üdvözölte a Fidesz által Magyarországon nemrégiben indított hasonló célú kezdeményezést is.

Címlapról ajánljuk
Sós Csaba: itt még komoly ütközések lesznek

Sós Csaba: itt még komoly ütközések lesznek

Még bő 50 napig szerezhetnek indulási jogot az úszók a párizsi olimpiára. Sós Csaba szövetségi kapitány több számban is nagy csatát vár a lehetséges magyar indulók között, ugyanis számonként és nemzetenként legfeljebb ketten indulhatnak az olimpián. Arról is beszélt, hogy a 15 éves Jackl Vivien nemzetközi szintű klasszis lesz a következő időszakban.

Lehet, hogy most a britek átléptek egy határt

Kijev nyugati szövetségesei eddig megtiltották az ukrán erőknek, hogy a nyugatról szállított fegyvereket Oroszországon belüli helyszínek ellen használják
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
Rég nem láttunk ekkora többlethalálozást Magyarországon

Rég nem láttunk ekkora többlethalálozást Magyarországon

Rendszeresen monitorozza az általános többlethalálozás alakulását idehaza a Semmelweis Egyetem Epidemiológiai és Survaillance Központja. A napokban megjelent gyorselemzésükben a járványügyi szakemberek kiemelték: 2023 utolsó heteiben 7% többlethalálozás volt megfigyelhető a 2014-2019-es (vagyis Covid-járvány előtti) évek azonos időszakához képest. Az idősek esetében sajnos ebből a szempontból még súlyosabb volt a tavaly év vége.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×