eur:
394.65
usd:
369.54
bux:
65342.31
2024. április 23. kedd Béla

Parlamenti választásokat tartanak Azerbajdzsánban

Ellenzéki bojkott és az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ) megfigyelőinek távolmaradása mellett kezdődtek meg a parlamenti választások vasárnap Azerbajdzsánban, ahol minden bizonnyal a kormánypárt fog ismét győzedelmeskedni.

Az ország 5,9 millió választópolgára közép-európai idő szerint délután négy óráig adhatja le voksát a 125 parlamenti mandátumért induló 780 jelöltre.

A fő ellenzéki erők, így a Müsavat (Egyenlőség) pártszövetség, a Demokratikus Erők Nemzeti Tanácsa és az Azerbajdzsáni Demokrata Párt látszatválasztásnak nevezték a voksolást, és ezért bojkottot hirdettek.

Nem vesznek részt a választásokon az EBESZ megfigyelői sem, miután állításuk szerint a hatóságok nem biztosították számukra az akadálytalan munkavégzést, és korlátozni akarták tevékenységüket. Az azeri vezetés politikai provokációnak nevezte a lépést, a bakui kormány szerint teljesen demokratikus választásokra kerül sor a kaukázusi országban.

A voksoláson a tizenkét éve hatalmon lévő Ilham Aliyev elnök pártja, a kormányzó Új Azerbajdzsán Párt minden bizonnyal ismét nagyarányú győzelmet arat. Az első hivatalos eredményeket hétfőn teszik közzé.

A legutóbbi, 2010-es választásokon Aliyev pártja 70 helyet szerzett a törvényhozásban, és egy kivétellel a többi mandátumot is az elnökhöz lojális "független" jelöltek nyerték el. Akkor az EBESZ és az Európa Tanács megfigyelői is bírálták a választásokat, és úgy fogalmaztak, hogy a voksolás lebonyolítása "nem volt elégséges ahhoz, hogy érzékelhető előrelépést jelentsen az ország demokratikus fejlődésében".

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.23. kedd, 18:00
Sz. Bíró Zoltán
történész, Oroszország-szakértő
Berobbant a mesterséges intelligencia a vállalatok életébe, mindenki beszáll az AI-versenybe

Berobbant a mesterséges intelligencia a vállalatok életébe, mindenki beszáll az AI-versenybe

Az első számú globális megatrend lett a mesterséges intelligencia boom, ami alapjaiban ír át üzleti modelleket, diszruptálhat iparágakat és felborítja az eddigi játékszabályokat. Egy teljes konferencianapon keresztül azzal foglalkozunk az AI in Business c. rendezvényünkön, milyen változásokat hoz az AI az üzlet számára az egyes szektorokban és területeken. Mellébeszélés helyett üzleti stratégiákat, valós megoldásokat és use case-eket mutatnak be a témát ismerő tanácsadók, IT-beszállítók, és azok a vállalati vezetők, akik már aktívan keresik vagy már meg is találták az AI-ban rejlő üzleti lehetőségeket. A Portfolio AI in Business rendezvényéről ebben a cikkünkben számolunk be.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×