INFORÁDIÓ 

2018. március 25. vasárnap
Irén, Írisz

Parlamenti választásokat tartanak Azerbajdzsánban

InfoRádió / MTI
Ellenzéki bojkott és az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ) megfigyelőinek távolmaradása mellett kezdődtek meg a parlamenti választások vasárnap Azerbajdzsánban, ahol minden bizonnyal a kormánypárt fog ismét győzedelmeskedni.

Az ország 5,9 millió választópolgára közép-európai idő szerint délután négy óráig adhatja le voksát a 125 parlamenti mandátumért induló 780 jelöltre.

A fő ellenzéki erők, így a Müsavat (Egyenlőség) pártszövetség, a Demokratikus Erők Nemzeti Tanácsa és az Azerbajdzsáni Demokrata Párt látszatválasztásnak nevezték a voksolást, és ezért bojkottot hirdettek.

Nem vesznek részt a választásokon az EBESZ megfigyelői sem, miután állításuk szerint a hatóságok nem biztosították számukra az akadálytalan munkavégzést, és korlátozni akarták tevékenységüket. Az azeri vezetés politikai provokációnak nevezte a lépést, a bakui kormány szerint teljesen demokratikus választásokra kerül sor a kaukázusi országban.

A voksoláson a tizenkét éve hatalmon lévő Ilham Aliyev elnök pártja, a kormányzó Új Azerbajdzsán Párt minden bizonnyal ismét nagyarányú győzelmet arat. Az első hivatalos eredményeket hétfőn teszik közzé.

A legutóbbi, 2010-es választásokon Aliyev pártja 70 helyet szerzett a törvényhozásban, és egy kivétellel a többi mandátumot is az elnökhöz lojális "független" jelöltek nyerték el. Akkor az EBESZ és az Európa Tanács megfigyelői is bírálták a választásokat, és úgy fogalmaztak, hogy a voksolás lebonyolítása "nem volt elégséges ahhoz, hogy érzékelhető előrelépést jelentsen az ország demokratikus fejlődésében".

A címlapról ajánljuk