eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar

A szlovén parlament bizottságai elutasítják az azonnali kerítésépítést

A szlovén parlament nemzetvédelmi bizottsága, valamint a hírszerző és biztonsági szolgálatokat felügyelő bizottság elvetette azt az ellenzéki javaslatot, hogy Ljubljana azonnal kezdje meg kerítés építését a horvát határon - közölte a szlovén hírügynökség (STA) pénteken.

A két bizottság azért ült össze, hogy megvitassa, milyen biztonsági intézkedéseket foganatosíthatnak, ha nem lép hatályba az a törvény, amelynek értelmében a hadsereg segítséget nyújthat a rendőrségnek a határ őrzésében.

A parlament által a múlt héten elfogadott törvényjavaslat ugyanis addig nem léphet hatályba, amíg le nem járt egy esetleges népszavazás kezdeményezésére az alkotmányban szavatolt egyhetes határidő. A Radio Student egyetemista szervezet a határidőn belül nyújtott be a parlamentnek egy erre vonatkozó civil kezdeményezést, ennek alapján pedig a házelnök pénteken elrendelte a népszavazás kiírásához szükséges aláírásgyűjtést. Erre 35 nap áll a civil szervezet rendelkezésére, azaz a törvényjavaslat addig semmi esetre sem léphet életbe.

A Radio Student álláspontja szerint szembe kell szállni Szlovénia militarizálásával. Milan Brglez házelnök sajnálkozását fejezte ki, és úgy vélte, hogy kezdeményezésével a szervezet megakadályozta a törvény hatályba lépését, noha az levenné a terhek egy részét a rendőrség válláról. Amennyiben nem sikerül összegyűjteni a 40 ezer aláírást, a törvény akkor is csak december 6-án léphet érvénybe.

A két bizottság ennek fényében úgy határozott: támogatja a kormány azon javaslatát, hogy amennyiben szükséges, kerítés épüljön a szlovén-horvát határon.

Az ellenzéki jobbközép Szlovén Demokrata Párt (SDS) ugyanakkor azonnali kerítésépítésre tett javaslatot. A párt egyik képviselője arra figyelmeztetett, hogy Szlovénia hamarosan egy nagy "menekülttáborrá" alakul át.

Az ellenzék szerint amennyiben a hadsereg és az építőipari vállaltok azonnal elkezdenék építeni a kerítést a 671 kilométer hosszúságú szlovén-horvát szárazföldi határszakaszon, az tizennégy napon belül elkészülhetne.

Miro Cerar kormányának képviselői ugyanakkor kifejtették: a szlovén határokon a helyzet normalizálódott, és a migrációs nyomás is csökkent. Vesna Györkös Znidar belügyminiszter és Bostjan Sefic belügyi államtitkár a sajtónak úgy nyilatkozott: Ausztria nem zárja le határait és Németország sem fogja megtenni a közeljövőben. Amennyiben Németország radikálisan változtat a migránsokkal és menekültekkel szembeni politikáján, Ljubljanának felvan rá készülve - hangsúlyozták.

A belügyminiszter arról is beszámolt, hogy a kormánynak eddig 10 millió eurójába került a migránsok ellátása.

A legfrissebb ljubljanai adatok szerint Szlovéniában két hét alatt 108 153 illegális bevándorlót vettek nyilvántartásba. Az elmúlt napokban a számuk napi 8000 emberre csökkent. Horvátországgal és Ausztriával folyamatos az egyeztetés. Az szlovén hatóságok egy helyen engedik be a migránsokat az országba, Dobován, és egy helyen engedik ki, Sentiljnél.

A horvát belügyminisztérium legfrissebb zágrábi adatai szerint szeptember közepe, a magyar-szerb zöldhatár lezárása óta 283 400 illegális bevándorló lépte át a szerb-horvát határt.

Címlapról ajánljuk
Kempf Zoltán egy időre háttérbe szorítja az influenszerkedést, és megcélozza az olimpiát

Kempf Zoltán egy időre háttérbe szorítja az influenszerkedést, és megcélozza az olimpiát

A világbajnok BMX freestyle-os néhány évre abbahagyta a versenyzést, de amikor a sportága bekerült az olimpiai programba, hamar visszatért. A népszerű influenszer az InfoRádióban elmondta: a BMX freestyle-ban nem lehet előre jósolni vagy esélyeket latolgatni, sok tényezőtől, körülménytől függ, hogy sikerül egy-egy verseny, de a kvótaszerzés lesz a célja a júniusi, budapesti olimpiai selejtezőn.

Kiderült, hány magyar dolgozik külföldön – és az is, mivel lehetne őket hazacsábítani

A magyarok főképpen a külföldön elérhető magasabb fizetés, az itthoni bizonytalanabb, kiszámíthatatlanabb jövő, valamint a "klíma" miatt vándorolnak ki valamelyik nyugat-európai országba – ez derült ki az Egyensúly Intézet felméréséből, amelyből javaslatcsomag is készült az intézet és a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége összefogásából. Az InfoRádió Kozák Ákost és Gazsi Attilát kérdezte.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×