INFORÁDIÓ 

2018. március 24. szombat
Gábor, Karina

A szlovén parlament bizottságai elutasítják az azonnali kerítésépítést

InfoRádió / MTI
A szlovén parlament nemzetvédelmi bizottsága, valamint a hírszerző és biztonsági szolgálatokat felügyelő bizottság elvetette azt az ellenzéki javaslatot, hogy Ljubljana azonnal kezdje meg kerítés építését a horvát határon - közölte a szlovén hírügynökség (STA) pénteken.

A két bizottság azért ült össze, hogy megvitassa, milyen biztonsági intézkedéseket foganatosíthatnak, ha nem lép hatályba az a törvény, amelynek értelmében a hadsereg segítséget nyújthat a rendőrségnek a határ őrzésében.

A parlament által a múlt héten elfogadott törvényjavaslat ugyanis addig nem léphet hatályba, amíg le nem járt egy esetleges népszavazás kezdeményezésére az alkotmányban szavatolt egyhetes határidő. A Radio Student egyetemista szervezet a határidőn belül nyújtott be a parlamentnek egy erre vonatkozó civil kezdeményezést, ennek alapján pedig a házelnök pénteken elrendelte a népszavazás kiírásához szükséges aláírásgyűjtést. Erre 35 nap áll a civil szervezet rendelkezésére, azaz a törvényjavaslat addig semmi esetre sem léphet életbe.

A Radio Student álláspontja szerint szembe kell szállni Szlovénia militarizálásával. Milan Brglez házelnök sajnálkozását fejezte ki, és úgy vélte, hogy kezdeményezésével a szervezet megakadályozta a törvény hatályba lépését, noha az levenné a terhek egy részét a rendőrség válláról. Amennyiben nem sikerül összegyűjteni a 40 ezer aláírást, a törvény akkor is csak december 6-án léphet érvénybe.

A két bizottság ennek fényében úgy határozott: támogatja a kormány azon javaslatát, hogy amennyiben szükséges, kerítés épüljön a szlovén-horvát határon.

Az ellenzéki jobbközép Szlovén Demokrata Párt (SDS) ugyanakkor azonnali kerítésépítésre tett javaslatot. A párt egyik képviselője arra figyelmeztetett, hogy Szlovénia hamarosan egy nagy "menekülttáborrá" alakul át.

Az ellenzék szerint amennyiben a hadsereg és az építőipari vállaltok azonnal elkezdenék építeni a kerítést a 671 kilométer hosszúságú szlovén-horvát szárazföldi határszakaszon, az tizennégy napon belül elkészülhetne.

Miro Cerar kormányának képviselői ugyanakkor kifejtették: a szlovén határokon a helyzet normalizálódott, és a migrációs nyomás is csökkent. Vesna Györkös Znidar belügyminiszter és Bostjan Sefic belügyi államtitkár a sajtónak úgy nyilatkozott: Ausztria nem zárja le határait és Németország sem fogja megtenni a közeljövőben. Amennyiben Németország radikálisan változtat a migránsokkal és menekültekkel szembeni politikáján, Ljubljanának felvan rá készülve - hangsúlyozták.

A belügyminiszter arról is beszámolt, hogy a kormánynak eddig 10 millió eurójába került a migránsok ellátása.

A legfrissebb ljubljanai adatok szerint Szlovéniában két hét alatt 108 153 illegális bevándorlót vettek nyilvántartásba. Az elmúlt napokban a számuk napi 8000 emberre csökkent. Horvátországgal és Ausztriával folyamatos az egyeztetés. Az szlovén hatóságok egy helyen engedik be a migránsokat az országba, Dobován, és egy helyen engedik ki, Sentiljnél.

A horvát belügyminisztérium legfrissebb zágrábi adatai szerint szeptember közepe, a magyar-szerb zöldhatár lezárása óta 283 400 illegális bevándorló lépte át a szerb-horvát határt.

A címlapról ajánljuk