eur:
393.76
usd:
365.41
bux:
0
2024. március 29. péntek Auguszta

A világ leghíresebb építményei kék fényben pompáznak

A világ több mint kétszáz leghíresebb építménye pompázik kék fényben szombat este az ENSZ megalapításának hetvenedik évfordulója alkalmából.

A globális ünnepség Új-Zélandon vette kezdetét, és a sydney-i operaház kivilágításával folytatódott. A bolygó forgásának megfelelően, az este beköszöntével a világ számos országában kivilágítják a híres építményeket, így ennek megfelelően mások mellett a kínai nagy fal, az oroszországi Ermitázs és a Rio de Janeiró-i Megváltó Krisztus szobra is kék fénybe burkolózik.

New York lakosai előzetes betekintést nyerhettek a világszintű ünnepségbe, mivel az ENSZ-székházat már péntek este is kivilágították.

Hetven éve, 1945. október 24-én lépett hatályba az Egyesült Nemzetek Szervezetének Alapokmánya, ezt a napot azóta az ENSZ napjaként ünneplik világszerte.

Az ENSZ megalakulásának előzményei a második világháborúra nyúlnak vissza. A fasiszta Németország ellen szövetségre lépett államok felismerték, hogy a katonai győzelem nem elég, a háború befejezése után olyan szervezetet kell létrehozniuk, amely biztosítja a nemzetközi béke és biztonság fenntartását, és alkalmas arra, hogy megakadályozza egy újabb világháború kitörését.

1943 októberében a moszkvai konferencián Kína, Nagy-Britannia, a Szovjetunió és az Egyesült Államok leszögezte annak szükségességét, hogy "mielőbb életre hívassék egy olyan egyetemes nemzetközi szervezet, amely a nemzetközi béke és biztonság érdekében valamennyi békeszerető államnak, legyen az kicsiny vagy nagy, tagként történő csatlakozásra nyitva áll".

Címlapról ajánljuk
„Ne bántsuk már tanulással a gyereket” – pszichológus a tavaszi szünetről

„Ne bántsuk már tanulással a gyereket” – pszichológus a tavaszi szünetről

Játék a szabadban, sok mozgás, esténként társasjáték, ébredés csörgőóra nélkül, nyugodt reggelik és lazább időbeosztás – ezt javasolja a szülőknek a tavaszi szünet idejére a gyermekpszichológus. Gyarmati Éva szerint a tananyag pótlásának nem ez az ideje, a tankönyvek csak a szünet utolsó délutánján kerüljenek elő.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. március 29. 09:45
2024. március 29. 09:00
×
×
×
×