INFORÁDIÓ 

2018. március 24. szombat
Gábor, Karina

További határőröket kap a Frontex az uniós tagországoktól

InfoRádió / MTI
Európai országok hamarosan további, közel háromszáz határőrt fognak az uniós határ-ellenőrzési ügynökség (Frontex) rendelkezésére bocsátani a Görögországot és Olaszországot érő migrációs nyomás kezelése érdekében - jelentette be kedden a varsói székhelyű szervezet.

"Tizenkilenc európai ország 291 határőrt küld a Frontexnek, hogy azonnal Görögországba és Olaszországba vezényeljék őket. Õk a hot spotoknál (a közös, uniós üzemeltetésű menedékkérő-regisztrációs központoknál) fognak dolgozni, hogy segítsenek a szabálytalanul érkező migránsok azonosításában és regisztrálásában" - írta közleményében a szervezet.

A Frontex október elején arra kérte az európai uniós tagállamok vezetőit, hogy bocsássanak rendelkezésre 775 határőrt a migrációs nyomás kezelésére. Fabrice Leggeri, a határőrizeti szerv vezetője abbéli reményét fejezte ki kedden, hogy az uniós országok további határőröket fognak biztosítani az ügynökségnek.

Az uniós határellenőrzési ügynökségnek jelenleg mintegy háromszáz tagú legénysége teljesít szolgálatot a görög partok mentén járőröző hajókon, mintegy négyszázan pedig az olasz partok közelében dolgoznak.

Az ENSZ Menekültügyi Főbiztossága (UNHCR) kedden azt közölte, hogy átlépte a félmilliót azoknak a menekülteknek és migránsoknak a száma, akik az Égei-tengeren keresztül érkeztek az idén Görögországba.

A Frontex legfrissebb adatai szerint az év eleje óta mintegy 710 ezer migráns lépett illegálisan az Európai Unió területére. "Ez példátlan migrációs válság Európában a második világháború vége óta" - jelentette ki Fabrice Leggeri.

A címlapról ajánljuk