INFORÁDIÓ 

2018. március 18. vasárnap
Ede, Sándor

Több mint száz befogadóközpont működik már Finnországban

InfoRádió / MTI
Több mint száz - átmeneti vagy állandó - létesítmény működik már Finnországban az országba érkezett menedékkérők fogadásának és elhelyezésének céljával. A menekülthullám kezdetekor az észak-európai országban alig több mint húsz ilyen hely volt - közölte Aino Likitalo, a finn migrációs szolgálat szóvivője kedden.

A szóvivő elmondta, hogy jelenleg 108 ilyen létesítmény működik az országban, egyelőre arról azonban nincsenek pontos elképzeléseik, hogy hány befogadóközpontot nyitnak még, ez az országba érkező menekültek számától függ.

Hozzátette, hogy az Ahvenanmaa (Aland)-szigetcsoporton nem tervezik központok nyitását, miután több finn politikus bírálattal illette az ottani svéd autonómiát amiatt, hogy állítólag nem kíván az érkezők befogadásának "terhében" osztozni. Hozzátette, hogy viszont önkéntesen ők is kivehetik a részüket a folyamatban a többi finnországi közösséghez hasonlóan.

Juha Sipilä finn miniszterelnök múlt héten közölte, hogy országa lassan eléri lehetőségeinek határát a menedékkérők befogadását illetően. Az észak-európai ország elvileg nem fogadhatna be 10 ezernél több menedékkérőt évente, ugyanakkor az idén érkezettek száma ezt már jócskán meghaladta - mondta. Megjegyezte, hogy a kormány nem szabott törvényes felső határt a befogadható menekültek számának, a folyamat a nemzetközi megállapodásokkal összhangban zajlik.

A belügyminisztérium számításai szerint az országba összesen 30-35 ezer ember érkezhet az év végéig. A múlt héten még napi több száz ember lépett be az országba, szeptember második felében pedig számuk akár a napi ötszázat is elérhette. Ez a szám azóta folyamatosan csökken, jelenleg naponta legfeljebb 200-an érkeznek.

Tavaly Finnország négyezer menekültet fogadott, az idei év kezdete óta eddig 23 ezret. A menekültek többsége Irakból érkezett.

A címlapról ajánljuk