eur:
393.52
usd:
368.04
bux:
66552.25
2024. április 25. csütörtök Márk

"Zágráb figyelmen kívül hagyja Ljubljana kéréseit"

Horvátország figyelmen kívül hagyja Szlovénia kéréseit, és nem hajlandó ellenőrizni a migránsáradatot - közölte Bostjan Sefic, a szlovén belügyminisztérium államtitkára hétfői sajtótájékoztatóján.

Hétfőn 5 ezer migráns lépte át a horvát-szlovén határt, további 1200 van úton, ami több mint 6 ezer főt jelent - mondta.

Hozzátette: Németország kevesebb menedékkérőt fogad, Ausztria pedig azt kérte Ljubljanától, hogy korlátozza az áradatot. "Horvátország azonban figyelmen kívül hagyja kéréseinket" - hangsúlyozta.

Sefic felvetette annak lehetőségét is, hogy a határok védeleméhez más schengeni országok segítségét is igénybe vennék.

Kijelentette: nem fognak kerítést építeni Horvátországgal közös határukon - amely 670 kilométer hosszú és nem védi természetes akadály -, mert nincs is jelentősége, ha nem áll mögötte rendőri vagy katonai erő. Ugyanakkor néhány ponton megerősítik a határvédelmet - tette hozzá.

Az államtitkár arról is beszélt, hogy megpróbálják tehermentesíteni a határ menti zónát és az ország közepére szállítják a migránsokat. Szlovéniának összesen 10 ezer fő befogadására van kapacitása, és már így is nagy a különbség az országba beérkező és az azt elhagyó illegális bevándorlók létszáma között - szögezte le.

Címlapról ajánljuk
Döntött a kormány: három kérdésben is módosítják az alaptörvényt

Döntött a kormány: három kérdésben is módosítják az alaptörvényt

Megszűnik az igazságügyi miniszteri ellenjegyzés a kegyelmi ügyekben, viszont kiskorúkat érintő ügyekben nem lehet majd kegyelmet adni – jelentette be a Kormányinfón Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter. Két további kérdésben is módosul az alaptörvény. Május 8-én Budapestre látogat a kínai elnök.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×