INFORÁDIÓ 

2018. március 17. szombat
Gertrúd, Patrik

"Zágráb figyelmen kívül hagyja Ljubljana kéréseit"

InfoRádió / MTI
Horvátország figyelmen kívül hagyja Szlovénia kéréseit, és nem hajlandó ellenőrizni a migránsáradatot - közölte Bostjan Sefic, a szlovén belügyminisztérium államtitkára hétfői sajtótájékoztatóján.

Hétfőn 5 ezer migráns lépte át a horvát-szlovén határt, további 1200 van úton, ami több mint 6 ezer főt jelent - mondta.

Hozzátette: Németország kevesebb menedékkérőt fogad, Ausztria pedig azt kérte Ljubljanától, hogy korlátozza az áradatot. "Horvátország azonban figyelmen kívül hagyja kéréseinket" - hangsúlyozta.

Sefic felvetette annak lehetőségét is, hogy a határok védeleméhez más schengeni országok segítségét is igénybe vennék.

Kijelentette: nem fognak kerítést építeni Horvátországgal közös határukon - amely 670 kilométer hosszú és nem védi természetes akadály -, mert nincs is jelentősége, ha nem áll mögötte rendőri vagy katonai erő. Ugyanakkor néhány ponton megerősítik a határvédelmet - tette hozzá.

Az államtitkár arról is beszélt, hogy megpróbálják tehermentesíteni a határ menti zónát és az ország közepére szállítják a migránsokat. Szlovéniának összesen 10 ezer fő befogadására van kapacitása, és már így is nagy a különbség az országba beérkező és az azt elhagyó illegális bevándorlók létszáma között - szögezte le.

A címlapról ajánljuk