INFORÁDIÓ 

2018. március 22. csütörtök
Beáta, Izolda

Kerry rövidesen Netanjahuval és Abbásszal is tárgyal

InfoRádió / MTI
John Kerry amerikai külügyminiszter bejelentette vasárnap, hogy jövő héten egyeztet Németországban Benjámin Netanjahu izraeli kormányfővel, utána pedig Mahmúd Abbász palesztin elnökkel is tárgyal az izraeliek és palesztinok között több mint két hete tartó erőszakhullám lecsillapítása érdekében.

Kerry az ENSZ Tudományos, Nevelésügyi és Kulturális Szervezetének (UNESCO) párizsi székhelyén tartott ebéden beszélt erről. Azt nem említette, hogy hol fog találkozni Abbásszal, csupán annyit közölt, hogy a Közel-Keleten.

Az ANSA olasz hírügynökség tájékoztatása szerint az amerikai külügyminiszter várhatóan csütörtökön Berlinben folytat majd megbeszélést az izraeli kormányfővel.

Kerry a héten mindkét vezetővel beszélt már telefonon.

Az amerikai tárcavezető kitért arra, hogy európai látogatása során Szíria ügyében is egyeztet "kulcsfontosságú szereplőkkel", de további részletekkel nem szolgált ezzel kapcsolatban.

Izraelben az utóbbi időben történt erőszakcselekményekben 39 palesztin és nyolc izraeli vesztette életét. Az izraeli biztonsági erők legalább 17 feltételezett palesztin támadót öltek meg, négyet közülük szombaton.

A héten Netanjahu bírálta az Egyesült Államoknak azt a vélekedését, hogy az izraeli erők túlzott erővel válaszolnak a késeléses támadásokra, amelyeket egyre többen "a harmadik intifádának" (palesztin felkelésnek) tekintenek.

Az izraeli erőszakhullám kiváltó oka a palesztin hivatalos és közösségi médiában lábra kapott feltételezés, hogy az izraeli kormány megpróbálja megváltoztatni a status quót Jeruzsálem óvárosában a Mecsetek terén, noha ezt az izraeli vezetés számos alkalommal cáfolta és tagadta. Az arabok által Haram as-Sarífnak hívott Mecsetek tere az iszlám harmadik legszentebb helye, és egyben a zsidók legszentebb, Templomhegynek is nevezett helye.

A címlapról ajánljuk