INFORÁDIÓ 

2018. március 20. kedd
Klaudia

A dzsihadisták elismerték második számú vezetőjük halálát

InfoRádió / MTI
Az Iszlám Állam (IÁ) dzsihadista szervezet elismerte, hogy második számú vezetője idén nyáron életét vesztette egy légicsapásban Irak területén - közölte kedden az iszlamista honlapokat figyelő amerikai SITE központ.

A SITE szerint az IÁ egyik szóvivője egy online terjesztett hangüzenetben megerősítette, hogy a Hádzsi Mutazként is ismert Fadil Ahmed al-Hadzsali meghalt. Az IÁ egyik szóvivőjének tulajdonított felvételen az is elhangzik, hogy a halottat nem kell siratni, mivel mindig is azt akarta, hogy "mártírként, Allah nevében haljon meg."

Korábban a Fehér Ház azt közölte, hogy a terrorszervezet második számú vezetőjével egy amerikai légicsapás végzett augusztus 18-án az IÁ kezében lévő iraki Moszul közelében. A Fehér Ház tájékoztatása szerint a szélsőséges iszlamista csoportot vezető Abu Bakr al-Bagdadi helyettesének számító férfi volt a legfőbb irányítója a fegyverek, járművek és emberek Irak és Szíria közötti szállításának. A közlemény szerint Hádzsi Mutaz részt vett a Moszul elleni tavaly júniusi offenzíva megtervezésében.

A kedden nyilvánosságra került üzenetben az IÁ egyúttal arra szólította fel "az iszlám fiatalságot", hogy indítsanak "szent háborút" az Egyesült Államok és Oroszország ellen, amiért azok "keresztes háborút folytatnak a muszlimok ellen" a Közel-Keleten.

Mind az Egyesült Államok, mind Oroszország légicsapásokat folytat Szíriában az IÁ ellen, bár Washington szerint az orosz katonai akció nem elsősorban a dzsihadisták, hanem a Bassár el-Aszad szíriai elnök ellen harcoló mérsékelt felkelők ellen irányul.

A címlapról ajánljuk