eur:
393.84
usd:
367.93
bux:
66376.55
2024. április 25. csütörtök Márk

Hollande: szükség van a légicsapásokra Szíriában

Francois Hollande francia államfő hétfőn megerősítette, hogy a francia légierő csapásokat fog mérni Szíriában az Iszlám Állam dzsihadista szervezet állásaira.

"Felderítő repüléseket hajtottunk végre azért, hogy légicsapásokat tudjunk indítani, ha szükséges, és szükséges is lesz Szíriában" - mondta a köztársasági elnök egy sajtótájékoztatón.

"Készen állunk a légi csapásokra" - tette hozzá.

A francia elnök egy héttel ezelőtt jelentette be, hogy Franciaország stratégiát vált az Iszlám Állam dzsihadista szervezettel szemben, és légicsapásokat készít elő Szíriában. Az elnök ezért arra utasította a hadsereget, hogy kezdjen felderítő repüléseket Szíria légterében. Az első felderítő repüléseket múlt kedden és szerdán hajtotta végre a francia légierő.

Korábban a francia diplomácia egyértelműen kizárta a szíriai beavatkozást. A francia hadsereg kizárólag Irakban vett részt eddig az Egyesült Államok által a dzsihadista szervezet ellen indított légi csapásokban. Szíriában a mérsékeltnek tartott ellenzéki erőket fegyverekkel és stratégiai tanácsokkal segítette Párizs, mert attól tartott, hogy a légicsapások Bassár el-Aszad elnök rezsimjét erősíthetik, amely a 2011 márciusban kirobbant szíriai felkelés kezdete óta több százezer ember haláláért felelős. Hollande szerint az Iszlám Állam az elmúlt két évben megerősödött, ez indokolja, hogy Szíriában is bombázzák az állásait.

A francia nemzetgyűlésben kedden tartanak szavazás nélküli vitát a katonai szerepvállalásról Szíriában. Francois Hollande az Iszlám Államot a Boko Haram nigériai iszlamista szervezettel hasonlította össze.

"A Boko Haram, jól tudjuk, kötődik az Iszlám Államhoz, segítséget, támogatást kap ettől a csoporttól. A Boko Haram elleni küzdelem az Iszlám Állam elleni küzdelem is. Nem lehet többé megkülönböztetni a terrorizmust régiók szerint, ez ugyanaz a terrorizmus, amelyet a halálnak ugyanaz az ideológiája inspirál" - fogalmazott.

"Franciaország ezért már régóta - a mali beavatkozással és a Csád-tó országainak támogatásával - elkötelezett a terrorizmus és az Iszlám Állam elleni harcban" - tette hozzá.

Címlapról ajánljuk

Annyi Szoboszlai Dominik álmainak

Az Everton hazai pályán 2-0-ra verte városi riválisát, a Szoboszlai Dominikkel felálló Liverpool FC-t az angol labdarúgó-bajnokság 29. fordulójából szerdára halasztott mérkőzésen.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
Újabb magánnyugdíjpénztár szűnik meg Magyarországon – De ki járt jobban, aki maradt vagy aki kilépett?

Újabb magánnyugdíjpénztár szűnik meg Magyarországon – De ki járt jobban, aki maradt vagy aki kilépett?

Ismét mozgolódik a magán-nyugdíjpénztári piac, a meglévő négy szolgáltató száma lefeleződik: nyártól már csak a Budapest és a Horizont Magánnyugdíjpénztár marad. A számok azt mutatják, hogy magasabb összegre lett jogosult a megmaradt 51 ezer pénztári tag, mint az a több mint 3 millió, aki 13 éve a kilépés mellett döntött. Csakhogy a maradóknak is választaniuk kell, ha elérik a nyugdíjkorhatárt, és úgy tűnik, hacsak nem haladja meg jelentősen a pénztári járadék összege az állami nyugdíjat, érdemesebb inkább a visszalépés mellett dönteni. Mutatunk egy hüvelykujjszabályt, ami segíthet.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 24. 22:41
×
×
×
×