eur:
385.7
usd:
354.84
bux:
0
2024. május 20. hétfő Bernát, Felícia

Kolozsvári adomány a kárpátaljai gyermekeknek

Több mint 23 ezer lejt (mintegy 1,6 millió forintot) adományoztak a Kolozsvári Magyar Napok résztvevői a kárpátaljai magyar iskolás gyermekeknek - közölte hétfőn a magyar napok sajtószolgálata.

Az augusztus 16. és 23. között tartott Kolozsvári Magyar Napok szervezői már a rendezvény előtt bejelentették, hogy empátiát szeretnének ébreszteni a fesztivál résztvevői körében a nehéz helyzetbe került kárpátaljai magyar iskolások iránt. A nyitógálán Brenzovics László, a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség elnöke is beszédet mondott és a Magyar Állami Népi Együttesnek a kárpátaljai népek tánchagyományaiból építkező Megidézett Kárpátalja című műsorát mutatták be.

A magyar napokat szervező Kincses Kolozsvár Egyesület a budapesti székhelyű Ökumenikus Segélyszervezettel öt pénzgyűjtő perselyt helyezett el a rendezvény helyszínein. Az adakozók az adomány összegére is utaló színes karszalagot kaptak. A perselyekben összesen 22 ezer 433 lej (1,57 millió forint) gyűlt össze - a karszalagok alapján - mintegy háromezer adományozó hozzájárulásával. Az Erdélyi Magyar Közművelődési Egyesület (EMKE) standjánál pedig további 960 lejt (67 ezer forintot) gyűjtöttek. Az összeg célirányos felhasználásáról az Ökumenikus Segélyszervezet gondoskodik.

A Kincses Kolozsvár Egyesület megköszönte a kolozsváriaknak, hogy a mindennapi problémáik ellenére is képesek odafigyelni a más régiókban élő nemzettársaik helyzetére. Az egyesület közölte, hogy október végéig fogadják az adományokat a megadott bankszámlákon és a romániai mobilhálózatokon keresztül.

Címlapról ajánljuk
Őrizetben a nagyobbik hajó kapitánya
Verőcei hajókatasztrófa

Őrizetben a nagyobbik hajó kapitánya

Elmulasztott segítséget nyújtani, emiatt gyanúsítottként hallgatták ki, majd őrizetbe vették a nyugdíjazás előtt álló, rutinos hajóst. 25 tanú kihallgatása már megtörtént.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.21. kedd, 18:00
Rigó Csaba Balázs
a Gazdasági Versenyhivatal elnöke
Raiszi halálának beláthatatlan következményei lehetnek Iránra és az egész világra

Raiszi halálának beláthatatlan következményei lehetnek Iránra és az egész világra

Ebrahim Raiszi politikai karrierjét az iráni vallási és politikai berendezkedés iránti fundamentalista hozzáállás jellemezte. Az igazságszolgáltatás és a vallási elit ranglétráján keresztül emelkedett fel, hogy meghatározó konzervatív politikussá váljon, akit szinte mindenki Ali Khamenei ajatollah legfelsőbb vezető lehetséges utódjának tartott. Halálával politikai vákuum alakulhat ki a perzsa államban, amely újra felszínre hozhatja a társadalmi feszültségeket, miközben Raiszi regnálása alatt Irán még elszigeteltebbé vált a nemzetközi porondon. Az teheráni utódlás alapjaiban határozhatja meg, hogy mi lesz az Izraellel egyre kiélezettebbé váló viszonnyal, ami az egész Közel-Kelet jövőjét meghatározhatja. De halála még az ukrajnai háborúra is kihathat, mert kérdéssé válhat az orosz hadseregnek küldött fegyverszállítmányok jövője.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×