INFORÁDIÓ 

2018. március 20. kedd
Klaudia

ENSZ: már többezren haltak meg Kelet-Ukrajnában

InfoRádió / MTI
Az ENSZ emberi jogi főbiztosának hivatala szerint már több mint hatezer ember halt meg a csaknem egy éve tartó kelet-ukrajnai konfliktusban.

A világszervezet genfi székhelyű testületének nyilatkozata szerint csak a nemrég életbe lépett tűzszünetet megelőző hetekben civilek és katonák százainak életét követelték a fellángoló harcok, mindenekelőtt a volt donyecki repülőtérnél és Debalceve térségében.

A hétfőn közzétett nyilatkozat idézi Zaid el-Husszeint, az ENSZ emberi jogi főbiztosát, aki szerint hivatalának vizsgálóbiztosai "a civil életek és az infrastruktúra könyörtelen elpusztításának képével" szembesültek Kelet-Ukrajnában, a Moszkva által támogatott szeparatisták és az ukrán kormányerők összecsapásainak térségében. A tarthatatlan állapotok miatt különösen sok szenvedés hárul a nőkre, a gyermekekre és az idős emberekre - mondta.

Bár Oroszország következetesen tagadja, hogy katonái részt vennének az ukrajnai harcokban, a világszervezet emberi jogi irodája megállapítja: "hitelt érdemlő jelentések tanúsítják", hogy Oroszország felől december óta is "folytatódott a nehézfegyverek és a külföldi harcosok beáramlása".

Az emberi jogok minden kelet-ukrajnai megsértését alaposan ki kell vizsgálni, az elkövetők ellen pedig vádat kell emelni - hangsúlyozta Zaid el-Husszein, az ENSZ Emberi Jogi Tanácsának tavaszi ülésszaka előtt.

A tanács többhetes vitájának nyitányaként számos állam külügyminiszterének és más magas rangú tisztségviselőjének vitája várható. A tanácskozás legfőbb témái között szerepel az iraki és szíriai helyzet is.

A címlapról ajánljuk