eur:
394
usd:
368.28
bux:
66376.55
2024. április 24. szerda György

Százakat kellett evakuálni egy ciklon miatt Ausztráliában

Több száz embert kellett sürgősen evakuálni Ausztrália északkeleti részén a hatóságoknak pénteken egy ciklon miatt.

A Marcia nevű ciklon péntekre virradóra 5-ös, azaz legerősebb fokozatúra erősödött. A vihar óránkénti csaknem 300 kilométeres széllökésekkel csapott le a Queensland szövetségi állambeli Yeppoon városra, az állam fővárosától, Brisbane-től mintegy 550 kilométerre. A ciklon házakat rongált meg, fákat csavart ki, áramkimaradásokat okozott, a közúti és a vasúti forgalmat le kellett állítani.

Később a ciklon ereje valamelyest enyhült, 3-as kategóriájú lett, de Annastacia Palaszczuk queenslandi miniszterelnök szerint még így is jelentős veszélyt jelent a Yeppoon közelében fekvő 75 ezres Rockhamptonra.

A Marcia ciklon a heves szél mellett viharokat és áradásokat hozott magával. Áradásokra az ausztrál meteorológiai intézet szerint a ciklon enyhültével is számítani kell. A hatóságok ezért csaknem ezer családot evakuáltak a ciklon útjából. Nem mindenkit sikerült azonban kimenekíteni, így őket arra kérték, hogy otthonuk lehető legbiztonságosabb pontján húzzák meg magukat.

Ausztráliát egy másik ciklon is elérte pénteken. A 4-es kategóriájú Lam az Északi Területre csapott le 250 kilométer per órás szélviharokkal. A ciklon délnyugat felé vette az irányt, a lakosokat felszólították, hogy ne hagyják el otthonukat.

Címlapról ajánljuk
Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

A platform jelenleg a legnépszerűbb a fiatalok körében, és amellett, hogy rengeteg időt töltenek el rajta, a megjelenő tartalmak jelentős befolyással vannak a felhasználókra politikailag is. A meghozott törvény arra kényszeríti a kínai vállalatot, hogy amerikai kézbe adja tengerentúli leányvállalatát, ám az államvezetés úgy is dönthet, hogy titkos technológiává nyilvánítja az algoritmust, így viszont 170 millió felhasználó maradhat hoppon.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Reggel az ázsiai tőzsdéken kedvező hangulatban telt a kereskedés, ezt követően azonban Európában és Amerikában is elfogyott a lendület délutánra a tőzsdéken. Az üzemanyagárakról szóló bejelentést követően is erős a Mol, az olajcég árfolyama  2 százalékos pluszban zárt. Amerikában kis mértékű, vegyes irányú elmozdulás volt látható. Hasonló témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 24. 22:41
×
×
×
×