eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar

Vegyes fogadtatásra számíthat Orbán Varsóban

Varsóba látogat ma Orbán Viktor. A miniszterelnök a visegrádi együttműködésről és az energiabiztonsági szolidaritásról is tárgyal a lengyel fővárosban, és nyilván szóba kerül majd Putyin budapesti látogatása és az ukrajnai helyzet is.

A lengyel közszolgálati rádióban a lengyel külügyminiszter kockázatosnak nevezte Orbán Viktor magyar kormányfő Oroszország-politikáját. Hangsúlyozta ugyanakkor, hogy az nem sérti az európai szolidaritást.

Grzegorz Schetyna tárcavezető szerint a Putyin-Orbán találkozó a nagyon kedvezőtlen magyar-orosz gázszállítási szerződés javítását szolgálta. A lengyel államfő élesebben fogalmazott Putyin budapesti vizitjéről. Bronislaw Komorowski a nemzetbiztonsági tanács ülésse után azt mondta, hogy néhány lengyel politikus nemrég még Budapestet tekintette mintának, de most érdemes lenne felülvizsgálni ezt a véleményt. Azonban ő is méltányolta, hogy a nyugati világ továbbra is egységes az orosz agresszió miatt hozott szankciók ügyében.

Ezen a nyilatkozatok azért fontosak, mert Orbán Viktor ma Varsóba utazik. Tavaly májusban volt ott utoljára, akkor ezt mondta Magyarország energiaellátásának jövőjéről: "Ha valaki Magyarországon csökkenteni akarja a gázfüggőséget, annak atomerőmű-pártinak kell lennie. Az atomerőművünk viszont orosz típusú, és azt a kockázatot Magyarország nem vállalja, hogy egy atomerőműbe két különböző műszaki kultúrát épít be".

A lengyel fél szerint a visegrádi együttműködés, azon belül pedig az energiabiztonsági szolidaritás lesz a mai látogatás fő témája, de nyilván szóba kerül Putyin budapesti látogatása is.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×