eur:
393.99
usd:
367.78
bux:
0
2024. április 25. csütörtök Márk

A francia elnök ellátogatott a meggyalázott zsidó temetőbe

Francois Hollande francia államfő kedden arról biztosította a franciaországi zsidókat, hogy az állam "minden erejével meg fogja őket védeni".

"Tudom, milyen nyugtalan időszakon mennek keresztül jelenleg a zsidó vallású franciák" - mondta a köztársasági elnök abban az elzászi zsidó temetőben, ahol több száz sírt meggyaláztak múlt csütörtökön.

"Tudom, hogy jelentős többségük nem kívánja elhagyni a hazáját. Franciák, szeretik Franciaországot és a helyük természetesen Franciaországban van" - tette hozzá.

Hollande ezt azzal kapcsolatban mondta, hogy Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök a koppenhágai merényletek nyomán az európai zsidókat ismét Izraelbe költözésre buzdította. Az izraeli miniszterelnök a 17 áldozatot követelő párizsi terrortámadásokat követően - amelyek során négy zsidót is megölt egy terrorista egy zsidó élelmiszerboltban - január 10-én is azt hangoztatta, hogy a franciaországi zsidók hazája Izraelben van.

Az állam "minden erejével meg fogja védeni önöket. Mert önökön keresztül a köztársaságot támadják, annak az értékeit, az elveit, az ígéretét. A sírgyalázással minden vallást megsértenek és besározzák a köztársaságot is" - hangsúlyozta az államfő a temetőben rendezett megemlékezésen, amelyen vezető francia politikusokon kívül a zsidó közösség vezetői és Yossi Gal, Izrael párizsi nagykövete is megjelent.

Az elzászi Sarre-Union zsidó temetőjében 250 sírt gyalázott meg öt fiatal. A sírokra nem festettek feliratokat vagy horogkereszteket, de kiforgatták őket a helyükből. Franciaországban 25 éve ez volt a legjelentősebb zsidó temetői sírgyalázás, 1990-ben a dél-franciaországi Carpentrasban bőrfejűek rongáltak meg egy temetőt.

Az öt fiatalkorú elkövetőt hétfőn őrizetbe vette a rendőrség, kihallgatásuk jelenleg is tart, de a motivációik egyelőre homályosak, miután eddig soha nem volt dolguk a rendőrséggel, és szélsőséges nézetekről sem voltak ismertek, antiszemita kijelentéseket korábban nem tettek.

A bűncselekményt a zsidó közösség vezetőin kívül Francois Hollande államfő és Manuel Valls miniszterelnök is azonnal elítélte.

"Az igazságszolgáltatás ki fogja deríteni, hogy a tudatalatti, a tudatlanság vagy pedig az intolerancia áll-e a háttérben. De a rossz már akkor is megtörtént" - fogalmazott Hollande. Szerinte az lett volna a legrosszabb, ha az állam legfőbb vezetői csak egy banális rongálási akciónak tekintik a történeteket.

"Kereshetünk rá magyarázatokat, kell is, de válaszok is kellenek, és a határozottság ezen körülmények között az egyetlen válasz. Bárki is kövessen el ilyen cselekményeket vagy hangoztasson gyűlölet- és erőszakkeltő üzeneteket, a köztársaság és annak törvényei útját fogják állni. Bárki is kövessen el antiszemita vagy rasszista bűntetteket, fáradhatatlanul fogjuk keresni, előállítani és elítélni" - mondta az államfő.

A 3 ezer lakosú település utcáin a sírgyalázás elleni tiltakozó csendes menetben részt vett mintegy kétszáz helyi gimnazista is, többen közülük ismerték az elkövetőket. A megemlékező fiatalok "tisztelet" és "együttélés" feliratú táblákat tartottak a magasba a helyi zsinagóga előtt, ahol némán fejet hajtottak.

Címlapról ajánljuk
Elemző: az ellenzék erőre kapott, és kezdi elhinni, hogy nem legyőzhetetlen Erdogan

Elemző: az ellenzék erőre kapott, és kezdi elhinni, hogy nem legyőzhetetlen Erdogan

Recep Tayyip Erdogan pártjának veresége a helyhatósági választásokon elsősorban a rossz török gazdasági helyzet következménye – mondta az InfoRádióban a Nemzeti Közszolgálati Egyetem John Lukács Intézetének tudományos munkatársa. Pénzváltó Nikolett arról is beszélt, hogy az ellenzék jelentős visszaigazolást kapott arra, hogy lehet esélye a győzelemre a következő államfőválasztáson.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×